Asien

Ekspert: Prøvesprægningen skal tages alvorligt

Det nordkoreanske styre hævder i dag at have gennemført en »succesfuld« sprængning af en brintbombe.

»Prøvesprængningen skal tages alvorligt, fordi en brintbombe er en meget, meget kraftig form for atombombe«

Sådan siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Johannes Riber Nordby, efter at det nordkoreanske styre hævder at have gennemført en »succesfuld« sprængning af en brintbombe onsdag morgen.

Sydkorea: Der er spor af brint efter bombesprængning

»En brintbombe er en avanceret atombombe. Det er en bombe, som agerer ved fusion (sammensmeltning) i stedet for fission (spaltning), og det gør, at den udvikler mere energi. Så hvis man kan få den op i en raket og skyder den af, så er det et meget voldsomt våben,« fortæller Johannes Riber Nordby.

Verden fordømmer Nordkoreas prøvesprængning af brintbombe

Prøvesprængningen onsdag er den fjerde atomprøvesprængning Nordkorea gennemfører. Den seneste i 2013. De tidligere prøvesprængninger har medført voldsom international fordømmelse og stærke sanktioner mod det isolerede land. Men det har altså ikke forhindret landets leder Kim Jong-un i at gennemføre endnu en.

Johannes Riber Nordby mener, at den nordkoreanske leder vil sende et signal til koreanske halvø med onsdagens prøvesprængning.

»Det her er først og fremmest et signal til regionen, fordi Nordkorea vil tages alvorligt,« mener han.

Prøvesprængningen har også skabt bekymring i regionen. Blandt andet betegner Japans premierminister, Shinzo Abe, prøvesprængningen som "en alvorlig udfordring" og "en alvorlig trussel".

Også Sydkorea reagerer kraftigt på meldingen fra Nordkorea.

»Vores regering fordømmer på det kraftigste, at Nordkorea ignorerer gentagne advarsler fra vores og det internationale samfunds side ved at udføre en fjerde atomtest, hvilket tydeligvis er i strid med FN's Sikkerhedsråds resolutioner,« siger en embedsmand fra det sydkoreanske præsidentkontor ifølge Reuters.

Men selvom Nordkorea er i stand til at foretage en atomprøvesprængninger, så påpeger Johannes Riber Nordby, at det ikke er ensbetydende med, at landet er i stand til at benytte bomben i et angreb.

»En ting er, at du kan sprænge en hule i luften nede i et bjerg, en anden ting er, om du kan finde ud af at anvende bomben. Spørgsmålet er, om de har teknologien til også at anvende bomben i et angreb,« siger han.

Derfor mener militæranalytikeren ikke, vi skal se Nordkorea som en stor atommagt.

»Det kan godt være, de kan foretage atomprøvesprægninger, men det er altså ikke sådan, at vi nu skal se Nordkorea som nogen stor atommagt. Det her er først om fremmest signalpolitik,« mener Johannes Riber Nordby.

Han tror heller ikke, at den nordkoreanske leder Kim Jong-un ville slippe godt fra, at gøre alvor af de trusler, han jævnligt kommer med. 

»Den eneste grund til, at Nordkorea får lov til at være Nordkorea er jo, at det har en stærk allierede, og det er Kina. Og jeg er ret sikker på, at hvis Kim Jong-un angriber Sydkorea med atomvåben, så tror jeg selv kineserne vil sige, at det vil være at krydse en rød linje, og de vil være tvunget til at gribe ind,« siger Johannes Riber Nordby.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her