Annonce
Asien

Frustrationen breder sig hos de pårørende efter kinesisk skibsforlis

Flere end 400 savnes fortsat efter færgeforlis i Kina, hvor de pårørende er begyndt at tvivle på myndighedernes forklaringer.

Flere familiemedlemmer til de flere end 400 savnede personer efter et skibsforlis i Yangtze-floden er mødt op ved ulykkesstedet i håb om at få flere informationer om deres skæbner. Foto: Chinatopix/AP

Los Angeles

Onsdag aften vil det være to døgn siden, at en færge med 456 turister og besætningsmedlemmer kæntrede i den kinesiske flod Yangtze. Færgen gik angiveligt ned under et voldsomt uvejr, der stadig plager området, men selvom det nu næsten er 48 timer siden, er langt størstedelen af færgens passagerer stadig fanget på omkring 15 meters dybde.

Således er kun 40 personer, der var ombord på færgen, som indtil videre er blevet fundet. 14 har overlevet, 26 er døde.

Den uvisse skæbne for de stadig over 400 tilbageværende i færgen, der er vendt på hovedet i Asiens største flod, har ifølge den engelske avis The Guardian fået flere af de fangedes familier til at møde op ved bredden i det kinesiske amt Jianli, hvor færgen kæntrede.

Video: Over 400 er fortsat fanget i kæntret skib i Kina

De er ifølge avisens korrespondent stærkt utilfredse med den måde, de kinesiske myndigheder har håndteret ulykken på.

"Selvom vi er her, skal vi stadig gå på internettet for at få informationer. Vi må ikke tage ud til ulykkesstedet, så vi har ingen mulighed for at finde ud af, hvad der er sket," siger Liu Gang, hvis mor stadig er blandt de savnede, til den engelske avis. 

Han ankom onsdag morgen lokal tid sammen med 20 andre familier, der manglede et eller flere medlemmer efter ulykken.

Liu Gang fortæller, at han stadig har et håb om at se sin mor i live igen, men som timerne går, svinder håbet selvsagt for at finde overlevende i den 6.300 kilometer lange flod.

26 personer er foreløbigt meldt omkommet i forbindelse med forliset. Foto: Chinatopix/AP
Ifølge flere internationale medier tegner det således til at blive den største maritime katastrofe i Kina i næsten 70 år. I 1948 sank færgen SS Kiangya, hvilket resulterede i flere tusinde menneskers død. Det præcise tal er aldrig blevet bekræftet, men ifølge nyhedsbureauet AP kan det være alt mellem 2.750 og 4.000.

Familierne til de ombordværende er også begyndt at tvivle på de kinesiske myndigheders forklaring om, at det var et voldsomt uvejr eller ligefrem en tornado, der skulle have forårsaget skibets forlis.

"Der var mange andre skibe, store som små, der ikke skete noget med. Hvis det virkelig var dårligt vejr, så ville andre skibe også være blevet påvirket," siger Liu Gang.

Den tanke har utvivlsomt fået ny næring, efter at den amerikanske avis Wall Street Journal onsdag kunne fortælle, at den forulykkede færge i 2013 blev taget ud af brug i en periode grundet sikkerhedshensyn.

Færgens kaptajn samt maskinmester er blandt de få overlevende, og de er begge blevet tilbageholdt af de kinesiske myndigheder.

Hvad der helt præcist var galt med Eastern Star, som den omkring 77 meter lange færge hedder, er dog endnu uvist. Kinesiske statsmedier har fortalt, at det voldsomme uvejr gjorde, at færgen kæntrede i løbet af ganske kort tid, hvilket øger chancen for, at der har dannet sig luftlommer i skroget, der gør det muligt at overleve i noget tid.

En kran er blandt de nyeste tiltag fra de kinesiske myndigheder i kampen for finde overlevende ombord på Eastern Star. Foto: Andy Wong/AP
De kinesiske myndigheder fortalte onsdag, at de i et forsøg på at finde yderligere overlevende havde skåret et hul i skroget på den kæntrede færge. Her undersøger over 200 dykkere lige nu færgen kabine for kabine.

Nyhedsbureauet AP beretter, at de kinesiske myndigheder samtidig med at sætte hårdt ind for at finde overlevende også forsøger at kontrollere nyhedsstrømmen om ulykken både til kineserne og resten af verden.

Det udsagn bakkes op af The Guardian, der beretter, at flere åbenmundede familiemedlemmer til ofrene for færgeforliset blev kørt væk fra et hospital nær ulykkesstedet af repræsentanter fra de kinesiske myndigheder.

"Det er for mange journalister! I bliver nødt til at sætte jer ind i bilen," lød det angiveligt ved hospitalet, da en gruppe personer blev kørt væk.

Video: Hundredvis er savnet, efter en færge er forlist i Kina

At de kinesiske myndigheder ser med største alvor på udviklingen i sagen om Eastern Star understreges også af det faktum, at landets premierminister Li Keqiang onsdag selv tog til Jianli for at overvåge redningsarbejdet, som skulle fortsætte døgnet rundt, ifølge AP.

Xu Chenggang, der er talsmand for det kinesiske transportministerium, fortalte da også tidligere på dagen, at myndighederne stadig holdt fast i håbet om at finde flere overleverende blandt de 416 savnede personer.

"Indtil alt håb er ude, og mere håndfaste oplysninger kommer frem, vil vi ikke give op i vores sidste bestræbelser, selvom vi ved, at vores kollegaer på stedet står over for nogle store vanskeligheder," sagde han på et pressemøde. 

Uvejret i området gør, at vandene er meget oprørte og derfor mudrede, hvilket gør sigtbarheden for redningsfolkene meget ringe.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her