Disse skibe skal afskrække Nordkorea

USA sender to destroyere med en bestemt spidskompetence til Japan.

Artiklens øverste billede
Her ses USS Donald Cook i havn i Spanien i februar i år. Skibet er i Arleigh Burke-klassen og bidrager til missilforsvaret af Europa.

Som reaktion på Nordkoreas gentagne trusler og missilaffyringer har USA lovet at sende yderligere to destroyere til Japan for at kunne beskytte mod en eventuel nordkoreansk aggression.

USA er i forvejen meget engageret i Japans forsvar med tusindvis af soldater og fem andre krigsskibe i landet. De i alt syv skibe, der skal være på plads i landet inden 2017, skal være med til at danne et samlet missilforsvar for Japan.

De to destroyere, som USA's forsvarsminister Chuck Hagel lovede Japan i dag, er af den såkaldte Arleigh Burke-klasse og bygget op omkring Aegis-kampsystemet, der gør dem velegnede til missilforsvar.

USA forpligtet til at forsvare Japan

Siden Anden Verdenskrig har USA været dybt involveret i Japan både militært og politisk, eftersom det var amerikanerne, der besejrede Japan, der var på Tyskland og Italiens side under krigen. Siden var amerikanerne med til at gentegne og genopbygge det japanske samfund, og en hjørnesten i disse bestræbelser har været et stort amerikansk militært engagement i landet.

USA har sågar en forpligtelse til at bidrage til forsvaret af Japan, sammen med det japanske forsvar, ifølge en traktat indgået mellem de to lande. Og det er i det lys, at udsendelsen af de amerikanske destroyere skal ses.

"Som svar på Pyongyangs (Nordkoreas hovedstad) serie af provokerende og destabiliserende handlinger, inklusive de nye missilaffyringer, der er i strid med FNs Sikkerhedsråds resolutioner, planlægger USA at sende yderligere to Aegis ballistiske missilforsvars-destroyere til Japan inden 2017," sagde Chuck Hagel søndag ifølge Bloomberg.

Alsidigt skib

Arleigh Burke-destroyerne, som USA besidder over 60 af, er meget alsidige skibe, der kan bruges til mange ting. De to, der skal sendes til Japan, er udstyret som missilforsvarsskibe, så de kan spore og nedskyde fjendtlige missiler.

En amerikansk soøfficer går med det spanske flag foran USS Donald Cook.

Til dette formål bruger destroyerne Aegis-systemet, der gør skibene i stand til med kraftige computere at spore, udvælge og eliminere fjendtlige mål - herunder missiler.

Arleigh Burke-destroyerne er blevet produceret siden 1989 på forskellige amerikanske skibsværfter. Det vides endnu ikke, hvilke skibe der skal sendes af sted fra den store flåde.

Japan har sin egen flåde

Ud over de på et tidspunkt syv amerikanske missilforsvarsskibe i Japan har landet selv en kapacitet på området i form af fire flådefartøjer, der kan bruges til missilforsvar samt landbaserede våbensystemer, der kan skyde missiler ned.

USA forsvarsminister, Chuck Hagel, hilser på Japans udenrigsminister, Fumio Kishida, ved et møde søndag, hvor amerikanerne lovede at sende yderligere militært isenkram til Japan.

Japans politiske ledelse har givet ordre til, at alle missiler fra Nordkorea, der kommer ind i japansk luftrum, skal skydes ned af det japanske militær, og den amerikanske forsvarsminister hilser den japanske oprustning velkommen og mener, at de to lande sammen har en slagkraftig styrke, der kan få nordkoreanerne til at tænke sig om en ekstra gang:

"Dette skridt, der skal forøge vores flådes tilstedeværelse betragteligt, er endnu et skridt, der styrker vores alliance og øger afskrækkelsen over for en nordkoreansk aggression," siger Hagel.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.