Frederik og Mary i Nordkorea

Skarpt overvåget af nordkoreanske soldater besøgte kronprinsparret grænsen mellem Nordkorea og Sydkorea.

Artiklens øverste billede
Kronprinsparret på grænsen til Nordkorea sammen med Danmarks ambassadør i Sydkorea Peter Lysholt Hansen og hans hustru Ha Thi Bich Lien.Foto: Keld Louie-Pedersen

PANMUNJOM

Siden torsdag har kronprinsparret været på officielt besøg i Sydkorea, og besøget på grænsen til Nordkorea stod i skærende kontrast til de øvrige engagementer under det seks dage lange besøg.

Den midterste af de tre undselige blå barakker, som ligger hen over selve grænsen, var i dagens anledning blevet åbnet, så kronprinsparret kunne komme ind i bygningen, der danner rammen om den eneste nogenlunde regelmæssige kontakter mellem nord og syd.

Spændt stemning

Da grænsen deler bygningen, kaldet T-2, på midten, var det muligt for kronprinsparret at tage nogle få skridt ind i Nordkorea i relativ sikkerhed, men under hele det timelange besøg var stemningen spændt, og da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ledsaget af amerikanske og danske officerer blev vist ind i bygningen, rykkede fire nordkoreanske soldater helt hen til vinduerne og fotograferede ikke blot kronprinsparret, men også resten af følget.

Vinduerne var snavsede, da der end ikke har kunnet skabes enighed om, hvordan og af hvem de en gang imellem skal vaskes.

Fra det nordkoreanske hovedkvarter umiddelbart bag de blå barakker fulgt nordkoreanske soldater med store kikkerter intenst med i det kongelige besøg, og som den vagthavende amerikanske officer tørt bemærkede:

»Billederne ligger sikkert på Kim Jong-uns bord inden aften.«

Dermed fik kronprinsparret ved selvsyn den meget spændte situation at mærke, og var som de øvrige besøgende på forhånd instrueret i ikke at komme med fagter, vinke eller på anden vis tiltrække sig opmærksomhed, der kunne fremkalde en utilsigtet reaktion fra de nordkoreanske soldater, der befandt sig lige på den anden side af grænsen, der mellem barakkerne blot er markeret af en lav betonsætning, som selv et barn ville kunne gå hen over.

Kronprinsparret tog sig god tid til at tale med de udstationerede danske officerer i den demilitariserede zone, der siden Korea Krigens afslutning har delt Nord- og Sydkorea, og det var kun, da parret skulle fotograferes med de danske officerer, at smilene var fremme.

Besøg gjorde indtryk

Der er aldrig indgået en fredsaftale, og derfor er der en konstant anspændt situation langs grænsen, og det prægede mærkbart de danske gæster.

Kronprinsesse Mary efterlod på vejen fra Panmunjom ingen i tvivl om, at besøget på tærskelen til verdens mest lukkede land var en oplevelse, der har gjort et dybt indtryk.

Kronprinsparret var under besøget ledsaget af handels- og udviklingsminister Pia Olsen Dyhr samt erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, og sidstnævnte var tavs, da han blev vist rundt i barak T-2, mens nordkoreanske soldater lige uden for vinduerne fotograferede på livet løs.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.