Fanger tvinges til at spille computerspil
Kinesiske fangevogtere tvinger indsatte til at indsamle point, som veksles til penge.
Korruption kan foregå på mange måder.
I Kina har en forhenværende fangevogter løftet sløret for, hvordan det har foregået i en række kinesiske fængsler og arbejdslejre.
Store summer
Den 54-årige Liu Dali var selv tidligere fængselsbetjent. I 2004 blev han imidlertid fængslet i tre år efter en mindre forbrydelse.
I en arbejdslejr i byen Jixi blev Liu Dali og flere hundrede andre indsatte hver dag tvunget til at spille kendte onlinespil som eksempelvis World of Warcraft.
Det gjaldt kort og godt om at vinde og indsamle så mange point som muligt i de forskellige spil. Pointene og den kunstige kredit kom derefter i omløb på en særlig børs, hvorfra arbejdslejrens fangevogtere kunne handle og veksle dem til rigtige penge.
Det skriver The Guardian.
Bunden opgave
”Der var over 300 fanger, som blev tvunget til at spille. Vi arbejdede på 12-timers skift i lejren,” siger Liu Dali til avisen.
”Jeg forstod, at fængselsbetjentene kunne tjene mellem 400 og 600 engelske pund om dagen. Vi så aldrig selv pengene. Computerne blev aldrig slukket,” tilføjer han.
Fængselsopholdet bød på mange forskellige opgaver. Menuen stod blandt andet på udenadslære i kommunistisk litteratur og fremstilling af tandstikker.
Men den bundne opgave med at spille computerspil på internettet, var den den mest surrealistiske oplevelse af alle for Liu Dali.
”Hvis jeg ikke opfyldte min kvote, straffede de mig fysisk. De tvang mig til at stå op med hænderne i vejret. De slog mig med plasticrør. Vi spillede, indtil vi næsten ikke kunne se noget mere,” forklarer han.
Velkendt fænomen
Millioner af computerspillere verden over er tilsyneladende villige til at betale mange penge for særlige onlinepoint, som de kan bruge til at komme længere med i spillet. Det sparer dem tid, hvis de eksempelvis på denne måde kan springe baner over.
De var disse point, som fangerne indsamlede, og som dermed kom fangevogterne til gode.
Ifølge The Guardian er der tale om et udbredt fænomen med tilnavnet ”gold farming”, som man kan støde på i flere kinesiske fængsler og såkaldte arbejdslejre.
Eksperter anslår, at der i hele det kinesiske samfund bliver handlet med kunstig kredit i computerspil for over 1,2 mia. engelske pund.
Et samfundsproblem
”Kina er en fabrik, der producerer virtuelle varer. Der finder en udnyttelse sted, hvor arbejdsgivere tvinger arbejdere til at spille computerspil 12 timer om dagen hele året rundt. Det er ikke kun et problem i denne industri, men et stort socialt problem,” siger Jin Ge, som er forsker ved University of California i San Diego.
80 procent af de såkaldte ”gold farmere” i Kina menes at være ca. 100.000 mennesker, som er fuldtidsbeskæftigede med at indsamle point på denne måde.