Forurening i New Delhi bekæmpes med smogtårne

Det nye 25 meter høje smogtårn indeholder 40 kæmpestore blæsepropeller eller "ventilatorer", som pumper 1000 kubikmeter luft i sekundet gennem særlige filtre.

Artiklens øverste billede
New Delhi bekæmper forureningen med nye 25 meter høje smogtårne. De indeholder 40 kæmpestore blæsepropeller eller "ventilatorer", som pumper 1000 kubikmeter luft i sekundet gennem særlige filtre, der halverer mængden af skadelige partikler. Foto: Money Sharma/Ritzau Scanpix

Indiens hovedstad, New Delhi, er en af verdens mest forurenede byer.

Det vil ingeniører bag et nyt smogtårn nu forsøge at rette op på med en 25 meter høj bygning. Den skal forbedre situationen ved hjælp af kæmpemæssige vifter.

Det nye 25 meter høje smogtårn indeholder 40 kæmpestore blæsepropeller eller ”ventilatorer”, som pumper 1000 kubikmeter luft i sekundet gennem særlige filtre. Det skal halverer mængden af skadelige partikler.

Koncentrationen af forurenende, farlige partikler i Delhi overstiger de international fastsatte grænseværdier 20 gange - og navnlig om vinteren, hvor storbyens 20 millioner indbyggere er indpakket i et tykt tæppe af smog.

Tårnet ”betragtes som et eksperiment”, siger New Delhis førsteminister, Arvind Kejriwal, ved indvielsen af tårnet i et travlt butiksområde ved Connaught Place.

- Vi vil analysere data, og hvis det er effektivt, så vil flere tårne blive bygget rundt om i New Delhi, fortæller han.

Det er dog omstridt, hvor effektive tårnene til over 12,5 millioner kroner per styk reelt bliver.

Kritikerne siger, at hvis det skal være effektivt, så skal der opføres et enormt stort antal tårne for offentlige penge. Det vil være meget mere effektivt at gå til kilden for forureningen og få stoppet smoggen der, mener de.

- Lad os gøre det helt klart, at dette er nyttesløst og helt igennem et spild, lyder det fra Khartik Ganesan, der er embedsmand i byens forvaltning for el, vand og miljø.

WHO siger, at 14 af verdens 15 mest forurenende byer ligger i Indien

I et studie fra 2020 i det anerkendt lægetidsskrift Lancet lød det, at 1,67 millioner dødsfald i Indien i 2019 kunne tilskrives luftforurening. I New Delhi drejede det sig om knap 17.500 døde.

Kina forsøgte noget lignende, da man i den forurenede by Xian i 2018 byggede et 60 meter højt tårn. Men eksperimentet har ikke spredt sig til andre byer.

/ritzau/AFP

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.