Chen Qiushi fortalte om lig i Wuhan - nu er han forsvundet

I to uger berettede Chen Qiushi om virkeligheden i Wuhan til omverdenen. Nu er han væk.

Artiklens øverste billede
Chen Quishi har før været i myndighedernes søgelys, da han dækkede demokrati-demonstratoner i Hongkong. Denne gang har han været i Wuhan. Foto: Chen Quishi/Youtube

Hvor er Chen Qiushi, og hvad gør I ved ham?

De spørgsmål fylder lige nu for både de pårørende til den kinesiske advokat og borgerjournalist, men også blandt almene kinesere, der intet har hørt fra ham siden 7. februar.

Grunden til, at Chen Qiushi er kendt i en bredere kreds, er, at han siden 24. januar har sendt beretninger ud fra Wuhan, der er arnestedet for coronavirusudbruddet.

Han formåede at komme ind i byen dagen efter, at de kinesiske myndigheder ellers havde lukket for den fysiske forbindelse til omverdenen med et rejseforbud.

Fra den lukkede by sendte Chen i to uger videoklip ud af blandt andet besøg ved overfyldte hospitaler, hvor personalet kæmpede med at klare presset.

Chen har ingen konti på kinesiske sociale medier, fordi de tidligere er blevet slettet af myndighederne. Han har dog været i stand til at sende sine beretninger ud via Youtube og Twitter, som egentlig er bandlyste i Kina, men til nøds kan tilgås ved brug af teknologi.

»Jeg er bange. Jeg har virussen foran mig og Kinas myndigheder bag mig. Men jeg vil holde modet oppe. Så længe, jeg er i live og i byen, vil jeg fortsat rapportere. Jeg er ikke bange for at dø. Hvorfor skulle jeg være bange for dig, kommunistparti,« udtalte han i en video 30. januar.

»Jeg har set lig,« har han også fortalt kort før sin forsvinden til Quartz Magazine. 

I sin dækning har Chen været kritisk om myndighedernes håndtering af krisen og dermed ramt ind i en stigende generel kritik internt i Kina.

Et forløbigt højdepunkt i kritikken har været symboliseret ved lægen Li Wenliang, der tidligere på måneden døde af coronavirus.

Li advarede allerede i slutningen af december om, at han troede en ny sars-lignende virus kunne være i begyndende udbrud, men det lokale politi reagerede ved at give ham en advarsel om at holde mund eller lide under konsekvenserne.

Li Wenliang endte med selv at blive smittet og dø af sygdommen. Inden da havde myndighederne undskyldt for deres behandling af ham, men forløbet har mødt vrede i den kinesiske offentlighed.

Da man mistede kontakten til Chen Qiushi kort før weekenden, havde han allerede forberedt sine nærmeste på, hvad der kunne ske.

Hans konti på sociale medier er derfor blevet midlertidigt overtaget af familie og venner, der til offentlig skue har fortalt om hans forsvinden.

Der bliver ikke lagt skjul på, at man peger på myndighederne i sagen. I løbet af weekenden fik Chen Qiushis mor på kortfattet vis at vide, at han var tilbageholdt i karantæne - de nærmere omstændigheder eller hans lokation fik hun ikke at vide, og siden har der ikke været kontakt.

CNN har også forsøgt at få information om Chen Qiushi fra politiet i Wuhan og Quingdao, men uden held.

»Vi bekymrer os om hans sikkerhed, men er også bange for, at han måske bliver smittet med virussen, mens han er væk,« udtaler en ven af Chen, som nu styrer hans Twitter-konto, til CNN.

Mens spørgsmålene om journalisten endnu står ubesvarede hen, bliver sagen debatteret på det kinesiske sociale medie Weibo, der normalt er stærkt censureret.

»Chen Quishi må ikke blive en ny Li Wenliang. Kina bliver nødt til at lade folk blive hørt,« skriver en Weibo-bruger, som The Guardian citerer.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.