Annonce
Asien

Indien skrotter 157 år gammelt forbud mod homosex

Amnesty håber, at afgørelse i Indien vil smitte af på andre lande, hvor det er ulovligt at være homoseksuel.

LGBT-miljøet i Mumbai fejrer afskaffelsen af loven, der forbød sex mellem to personer af samme køn. Foto: Rafiq Maqbool

Indiens øverste domstol har torsdag skrottet en 157 år gammel lov, der forbyder sex mellem to personer af samme køn.

Loven stammer fra kolonitiden og gav op til ti års fængsel for "kødelig omgang mod naturens orden", som det hedder i lovteksten.

De fem dommere i Indiens højesteret var enige om at annullere loven.

- Loven var blevet et våben til at diskriminere LGBT-miljøet, siger chefdommer Dipak Misra ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Ethvert gensidigt seksuelt forhold mellem to voksne, der selv er gået med til det - homoseksuelle, heteroseksuelle eller lesbiske - kan ikke siges at være forfatningsstridigt, uddyber chefdommeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

LGBT-aktivister byder afgørelsen velkommen.

- Det handler ikke kun om at afkriminalisere, men om at anerkende vores grundlæggende rettigheder, siger Akhilesh Godi, som er en af dem, der har bragt sagen for retten.

Dommerne i sagen har sagt, at homoseksuelle i Indien oplever dybe traumer og lever i frygt.

- Tak til alle, der har kæmpet for dette og trodset de værste former for fordomme. Dette er en god dag for menneskerettighederne, skriver Human Rights Watchs direktør for Asien-kontoret, Meenakshi Ganguly, på Twitter.

Loven blev oprindeligt indført af det britiske styre i 1861.

I den danske afdeling af Amnesty International betegner programleder Helle Jacobsen det som "en kæmpestor sejr", som LGBT-aktivister og organisationer har kæmpet for i mange år.

- Vi håber, at afkriminaliseringen vil smitte af på nabolandene Sri Lanka, Pakistan og Bangladesh, hvor det stadig er ulovligt at være homoseksuel, siger Helle Jacobsen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

En falsk regning har skabt drama i Davos

Indsigt: På søndag skal vælgerne i Davos ved en folkeafstemning tage stilling til, om de vil betale den voksende regning for at huse årsmøderne i World Economic Forum.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her