Annonce
Asien

Avis: Snart kan forældre i Kina selv bestemme familiens størrelse

Bekymring over en aldrende og faldende arbejdsstyrke ventes at føre til ny lovgivning om børnefødsler.

Arkivfoto: Greg Baker/Ritzau Scanpix

Kina kan være på vej til at opgive sin politik om børnebegrænsning.

En statslig avis skriver, at der er udarbejdet et udkast til en ny lovgivning, som vil ophæve landets omstridte familieplanlægningspolitik.

Det omfattende lovudspil lægger op til en totalt opgivelse af den gældende politik, skriver dagbladet The Procuratorate Daily.

Politikken er blevet håndhævet gennem udstedelser af bøder, men som også har ført til mange tvungne aborter og sterilisationer i verdens mest folkerige land.

Under den gældende lov kan et par højst have to børn.

Lovudkastet skal til afstemning ved Den Nationale Folkekongres i 2020, hvilket opfattes som en ren formssag, da dette organ ikke har reel indflydelse.

Kommunistpartiet indledte en etbarnspolitik i 1979 for at mindsket befolkningstilvæksten. Grænsen blev ændret til to børn i 2016, da befolkningen på 1,4 milliard blev mere og mere præget af ældre.

Der er nu tiltagende bekymring over en aldrende og faldende arbejdsstyrke, som kan medføre faldende økonomisk vækst, samtidig med at ubalance mellem de to køn kan føre til social uro.

Forsker sår tvivl om Kina som verdens mest folkerige land

Antallet af fødsler er ikke steget så meget som de kommunistiske ledere havde håbet, og der er mange spekulationer om, at regeringen yderligere vil lempe lovgivningen på området.

Der blev i 2016 født 17,9 millioner babyer - kun 1,3 million flere end året før og kun halvdelen af, hvad der blev ventet.

Det nye lovudkast blev diskuteret på et møde i en stående komité under Den Nationale Folkekongres, som er et magtfuldt organ under ledelse af præsident Xi Jinping. Komiteens møde afsluttes fredag i denne uge.

Andre foreslåede ændringer omfatter indførelse af en måneds "tænkepause" forud for skilsmisser.

Nyheden om det nye lovudkast har vakt opsigt på de sociale medier.

- Så nu vil de have, at vi skal have flere babyer og færre skilsmisser, skriver en bruger på Weibo-platformen, der minder om Twitter.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her