Annonce
Asien

Fejlslagen majshøst truer med sultkatastrofe i Nordkorea

Verden har lukket døren til Nordkorea, mens befolkningen har et stort behov for hjælp, fortæller Mission Øst.

Kim Hartzner har været på besøg hos bondemænd og set, hvilken effekt vejret har på høsten. Foto: Handout Mission Øst/Ritzau Scanpix

Den humanitære krise i Nordkorea, hvor store dele af befolkningen sulter og er underernæret, risikerer at ende som en overset og glemt krise.

Det fortæller Kim Hartzner, der er generalsekretær i nødhjælpsorganisationen Mission Øst, efter at han har besøgt landet.

- Verdenssamfundet har næsten lukket døren til Nordkorea. Landet har et stort behov for hjælp, og donorerne er ved at lukke kassen i, siger Kim Hartzner.

USA vil sikre nødhjælp til Nordkorea trods sanktioner

En hedebølge hen over sommeren har medvirket til, at majshøsten kan slå fejl, fortæller han. Majs plejer at dække mellem 30 og 50 procent af fødevarebehovet i landet.

- Jeg vil betegne det her som en overset, glemt krise. Og menneskerne risikerer at lide, uden at nogen lægger mærke til det, fortsætter han.

En dårlig høst vil have konsekvenser for befolkningen, hvor 40 procent ifølge tal fra FN skønnes at være underernæret.

Kim Hartzner har været på besøg hos bondemænd og set, hvilken effekt vejret har på høsten.

- Jeg fik åbnet flere majskobler hos en bondemand. Han fortalte, at de kun var en tiendedel af deres normale størrelse, og de kunne ikke bruges til noget som helst, siger Kim Hartzner.

Mission Østs nødhjælpsarbejde er blandt andet engageret i landbrugs- og vandforsyningsprojekter.

Organisationen planter træer på skråninger og har kunnet sikre hundredvis af familier og børn rent drikkevand.

Men der er ikke nok opmærksomhed på krisen i resten af verden, mener Kim Hartzner.

Han frygter dog, at den fejlslagne majshøst kan være det, der kan få læsset til at vælte.

Han fortæller, at han tilbage i 2012 så flere børn i landet, der var afkræftet, ude af stand til at rejse sig op og sågar døende.

- Det kan jeg frygte, vil gentage sig. Hvis kombinationen af manglende hjælp fra udlandet, FN sanktioner og en misvækst i høsten har det mest alvorlige udfald, så er det her ualmindeligt dramatisk, siger Kim Hartzner.

Håbet er ifølge Hartzner ikke ude, men han påpeger, at der skal et stemningsskift til i vesten for at rette op på den nordkoreanske krise.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her