Annonce
Asien

Kim Jong-un revser Nordkoreas sundhedssektor: Der er ikke noget at være stolt af

Nordkoreas leder er ikke imponeret over sundhedsvæsenet - med visse vigtige undtagelser.

Kim Jong-un har inspiceret en fabrik, der producerer medicinsk udstyr, og var ikke imponeret. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Selv om Nordkorea ifølge Nordkorea selv hører til blandt de lande, som har den lykkeligste befolkning, så er alt ifølge den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, ikke fryd og gammen.

Det nordkoreanske statslige nyhedsbureau KCNA skriver således, at tonen var hård, da han for nylig besøgte en fabrik, der producerer medicinsk udstyr.

FN-atomagentur er alvorligt bekymret: Nordkorea fortsætter atomprogram

Kim Jong-un skal have erklæret sig både bekymret og skuffet over fabrikkens forfatning. Han havde svært ved at se, at stedet var blevet moderniseret, på trods af at fabrikken var blevet advaret om at gøre netop dette for to år siden.

»Andre sektorer har foretaget bemærkelsesværdige fremskridt i de senere år, men det er aldrig sket for den offentlige sundhedssektor, der i stedet er blevet mere og mere passiv, sagde han og bemærkede, at der er intet at være stolt af i den offentlige sundhedssektor,« skriver KCNA i den engelske version.

Kim Jong-un understregede dog, at der var undtagelser, nemlig de moderne hospitaler og andre fabrikker, som netop er blevet bygget under direkte kontrol af Koreas Arbejderparti.

Og han skød da også skylden over på de »dovne og uansvarlige« embedsmænd, der ikke havde fulgt op på partiets ønske om at forbedre sundhedsvæsenet.

Ifølge AFP sagde Kim Jong-un i KCNA's koreanske udgave, at embedsmændene har »ligget i dvale i lang tid«.

FN: 20 pct. af nordkoreanske børn er hæmmet af sult

»Dyr sover kun vintersøvn én gang om året, men sundhedssektoren har gemt sig og ligget i dvale i årevis, mens der er blevet råbt tomme slogans,« lød det.

I juli besøgte FN's chef for humanitære anliggender, Mark Lowcock, Nordkorea og kunne i den forbindelse bl.a. fortælle, at han havde set et hospital med 140 tuberkulosepatienter, hvoraf der kun var medicin nok til 40.

Generalsekretær i den danske humanitære organisation Mission East læge Kim Hartzner berettede forleden i Jyllands-Posten om sit nylige besøg til Nordkorea.

»40 pct. af befolkningen er underernærede, 28 pct. kronisk underernærede og 4 pct. akut underernærede. Akut underernærede betyder, at der er høj risiko for, at de dør, hvis de pådrager sig en sygdom,« lød det bl.a.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her