Annonce
Asien

Afghanistans præsident erklærer våbenhvile inden højtid

Talibans øverste leder skal godkende våbenhvile foreslået af afghansk præsident, inden den kan træde i kraft.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har erklæret tre måneders våbenhvile, som han beder Taliban gengælde.

For våbenhvilen vil kun holde, hvis den militante bevægelse er med, siger han.

- Våbenhvilen bør overholdes fra begge sider. Dens fortsættelse og varighed afhænger også af Talibans position, siger Ghani.

Hvis Taliban accepterer, vil våbenhvilen træde i kraft mandag og tirsdag, hvor muslimer fejrer højtiden eid al-adha.

Præsidenten tilføjer, at han håber at kunne forlænge våbenhvilen til 20. november, hvor afghanerne fejrer profeten Muhammeds fødsel.

Kilder i Taliban siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at bevægelsens ledere har indvilget i en fire dage lang våbenhvile under den muslimske offerfest.

Den øverste leder, sheik Haibatullah Akhundzada, skal give sin endelige godkendelse.

Han erklærede lørdag, at der ikke vil blive fred i Afghanistan, så længe den "udenlandske besættelse" af Afghanistan fortsætter.

Den militante bevægelse har sagt, at den vil frigive hundredvis af fanger i forbindelse med næste uges højtid. Der var søndag ikke yderligere oplysninger om dette.

På det seneste har der været voldsomme kampe mellem Taliban og afghanske regeringsstyrker.

Alene i denne måned har mindst 150 soldater og 95 civile mistet livet i kampen om kontrollen med byen Ghazni.

Tidligere på måneden viste en opgørelse fra FN, at eksplosioner, selvmordsangreb og sammenstød har kostet over 1600 civile livet i årets første seks måneder. Det er det højeste antal i et årti.

Meldingen fra Ghani om våbenhvile kom i en tv-transmitteret tale i forbindelse med fejringen af 99-året for Afghanistans uafhængighed.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her