Annonce
Asien

Overvågningsgruppe: Nordkorea genopretter atomkraftværk trods løfte om det modsatte

Nordkorea er påbegyndt genoprettelsen af landets eneste kendte plutoniumproducerende atomreaktor ved Yongbyon-kraftværket.

I 2008 lukkede Nordkorea den største atomreaktor ved Yongbyon-kraftværket, der producerer plutonium til atombomber. Lukningen indgik som en del af en aftale med USA og var det første skridt på vejen mod en afvikling af landets atomprogram. Foto: APTN/AP.

Det vakte opsigt, da den amerikanske præsident Donald Trump og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, gav hinanden hånd på, at de vil arbejde sammen for at sikre, at Nordkorea opgiver sit atomprogram.

Men nu tyder meget på, at det løfte allerede er godt på vej til at blive brudt.

Overvågningsgruppen 38 North hævder at være i besiddelse af satellitbilleder fra den 21. juni, som viser, at der foretages kraftige forbedringer af infrastrukturen ved atomkraftværket Yongbyon.

Det skriver The Guardian.

Ifølge overvågningsgruppen er kølesystemet til den atomreaktor, som Nordkorea bruger til at udvinde plutonium, bl.a. blevet ombygget, ligesom der også er opført mindst to ikke-industrielle bygninger, angiveligt til brug ved embedsbesøg. Og byggeaktiviteten lader til at fortsætte.

»Forbedringen af infrastrukturen fortsætter ved Yongbyun, og det understreger, hvorfor det er nødvendigt med en konkret aftale - og ikke bare luftkasteller,« skrev administrerende direktør for overvågningsgruppen, Jenny Town, på Twitter.

Selvom den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, lovede at iværksætte en total afvikling af landets atomprogram, da han mødtes med den amerikanske præsident, stod det aldrig klart, hvordan og hvornår det givetvis skulle ske.

Derfor kommer det heller ikke bag på en række eksperter, at Nordkorea fortsætter med at udvikle landets atomprogram, så længe der ikke er blevet udstukket nogle konkrete retningslinjer på området.

Pompeo: USA ophæver først sanktioner efter atomnedrustning

Og trods optøede relationer udgør det isolerede regime stadig en ekstraordinær trussel mod USA, fastslog den amerikanske præsident Donald Trump, da han tidligere på måneden underskrev et dekret, der forlænger en række økonomiske sanktioner mod Nordkorea.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her