Annonce
Asien

Nordkorea kritiserer Pence-interview: Dumt og ignorant

I et interview siger USA's vicepræsident, at Kim Jong-un ikke skal forsøge at "narre" Donald Trump.

Mike Pence (bill.) har udtalt sig dumt, mener Choe Son Hui, der er viceminister for udenrigsanliggender i Nordkorea. Foto: Jacquelyn Martin/AP

USA's vicepræsident Mike Pences sammenligning af Nordkorea og Libyen møder nu kritik fra det nordkoreanske styre.

- Jeg kan ikke undertrykke min overraskelse over, at så ignorante og dumme udtalelser kan komme ud af munden på USA's vicepræsident, siger Nordkoreas viceminister for udenrigsanliggender, Choe Son Hui.

Det skriver det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA.

Mike Pence sammenlignede de to lande i et interview med Fox News.

Nu skal Nordkorea-topmøde og Trumps drømme om Nobelpris reddes: »Alt det vil han ikke miste«

I samme interview udtalte vicepræsidenten, at det vil være "en kæmpe fejltagelse", hvis Kim Jong-un tror, at "han kan narre Donald Trump".

Et historisk møde mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident, Donald Trump, skal muligvis finde sted den 12. juni i Singapore.

Her skal parterne blandt andet diskutere en mulig atomaftale.

Trumps sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har tidligere foreslået en såkaldt Libyen-model, hvor Nordkorea giver sit atomarsenal til USA eller et tredje land.

Nordkoreas trussel har ændret dagsorden for præsidentmøde i USA

Til gengæld skal økonomiske sanktioner mod styret ophæves.

Ifølge Nordkorea er problemet med den model, at den mangeårige libyske leder Muammar Gaddafi syv år efter aftalen blev afsat og dræbt.

Desuden vil Nordkorea ikke give afkald på landets atomarsenal, hvis ikke USA gør det samme. Styret har derfor truet med at trække sig fra mødet.

- Hvis USA forsøger at presse os til ensidigt at afhænde vores atomarsenal, så vil vi ikke længere være interesserede i en sådan dialog og må genoverveje, om vi skal gå videre med et topmøde, sagde den nordkoreanske viceudenrigsminister, Kim Kye-gwan, for en uge siden.

Den seneste tid er Donald Trump kommet med meget forskellige udtalelser om, hvorvidt mødet mellem USA og Nordkorea bliver til noget.

Efter et møde med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, i Washington tirsdag, fortalte Trump, at der "er en meget betydelig risiko for, at det ikke vil blive til noget. Og det er o.k.".

- Der er visse betingelser, som vi ønsker opfyldt. Jeg tror, at vi vil få disse betingelser opfyldt. Og hvis vi ikke gør det, så bliver der ikke et møde, sagde han på et pressemøde.

Allerede onsdag ændrede præsidenten kurs igen.

I et interview med Fox News siger Trump nu, at det planlagte møde den 12. juni "meget vel kan ske".

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her