Annonce
Asien

Forsker om udviklingen på den koreanske halvø: »Der kommer ikke noget topmøde«

Andreas Bøje Forsby, forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier, tror ikke længere på et møde mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

En sydkoreansk mand ser på en tv-skærm, som viser Nordkoreas leder Kim Jong-un og USA's præsident Donald Trump. Foto: AP/Ahn Young-joon

Regimet har aflyst et planlagt møde med Sydkorea, som skulle have fundet sted onsdag. Årsagen er et længe planlagt militærøvelse mellem Sydkorea og USA, som Nordkorea siger simulerer en invasion af Nordkorea, og derfor er en provokation.

En talskvinde fra det amerikanske udenrigsministerium har udtalt, at man vil fortsætte med at forberede sig til topmødet, som efter planen skal finde sted i Singapore den 12. juni.

Kritikere undrer sig: Trumps hjælp til sanktioneret kinesisk telegigant kom efter kinesisk lån til Trump-projekt

Men der er måske ikke så meget at forberede sig til, for her til morgen er der kommet en helt ny udmelding fra Nordkorea.

Ifølge The Guardian vil Nordkorea nu aflyse mødet mellem den nordkoreanske leder, Kim Jong-un og den amerikanske præsident, såfremt USA holder fast i det »ensidige« krav om, at Nordkorea skal opgive alle sine atomvåben. Det oplyser en repræsentant for styret via Nordkoreas statsstyrede nyhedsbureau, KCNA, der citerer den nordkoreanske udenrigsminister, Kim Kye Gwan.

”Raketmanden” blev pacificeret: Donald Trump fortjener Nobels Fredspris – men får han den?

Forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier Andreas Bøje Forsby er ikke overrasket over den seneste udmelding.

»Jeg er meget skeptisk i forhold til, at Nordkorea i sidste ende er villig til at afgive sine atomvåben,« siger han og fortsætter:

»Nordkorea betragter sig selv som en atommagt og har forhåbninger om at blive anerkendt af omverden som atommagt. Der har ikke været nogen meldinger fra styret i Nordkorea, som giver os anledning til at tro andet.«

Forsby peger på, at den nordkoreanske udmelding bunder i flere ting:

»John Bolton, amerikansk diplomat og national sikkerhedsrådgiver for Trump, fortalte sidste søndag, at USA forventede unilateral nordkoreansk nedrustning efter den såkaldte Libyen-model, inden amerikanerne overhovedet ville mødes med nordkoreanerne.«

Libyen-modellen refererer til, da amerikanerne tilbage i 2003 modtog og destruerede Libyens tidligere diktator Muammar Gaddafis masseødelæggelsesvåben til gengæld for at lade ham blive siddende ved magten.

»Boltons udmelding var en våd klud i ansigtet på det nordkoreanske styre, der for langt tid siden var ude og sige, at Libyen-modellen aldrig kommer til at fungere for dem. De så, hvad der skete med Gadaffi, efter at landet gav afkald på deres masseødelæggelsesvåben,« forklarer han.

Trumps tidligere udmelding om, at sanktionerne mod Nordkorea kan ophæves, såfremt at Nordkorea opgiver deres atomvåben er heller ikke attraktiv ifølge Andreas Bøje Forsby, da Nordkorea har brugt generationer på at opnå atomvåben.

Han ser de nuværende militærøvelser mellem Sydkorea og USA, som en anledning til at Nordkorea kan hive i bremsen og fortælle, at der skal helt andre boller på suppen, såfremt et topmøde mellem Kim Jong-un og præsident Trump skal finde sted.

»Jeg ser ikke dette som et spil, hvor nordkoreanerne nu siger, at de ikke gider at være med længere. De har lige frigivet tre fanger, som en indrømmelse, og de har kommet med andre tiltag for at imødekomme amerikanerne, men de føler ikke, at de får noget igen,« siger Forsby.

Han tror heller ikke på, at der kommer et topmøde og forklarer:

»Jeg har for længe siden sagt, at dette er ved at udvikle sig til en katastrofe. Der kommer ikke noget topmøde. Vi har en amerikansk administration, der er fyldt med høge, og vi har med et nordkoreansk styre at gøre, som i sidste ende ikke for alvor ønsker at afgive deres atomvåben, medmindre de fik en fuldstændig garanti for, at de aldrig behøvede at frygte et amerikansk angreb, og hvem skulle have tiltro til den nuværende amerikanske administration, hvor man har en fuldstændig egenrådig og evig svingende præsident ved roret. Det er jo ikke realistisk,« slutter Forsby.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her