Annonce
Asien

Nordkorea truer med at aflyse topmøde med Trump; USA fortsætter forberedelserne

Regimet beskylder en militørøvelse mellem USA og Sydkorea for at øve sig i at invadere Nordkorea.

Kim Jong Un og Moon Jae-in, efter at de i april havde underskrevet den fælles Panmunjom deklaration. Panmunjom er navnet på den grænselandsby, hvor de mødtes i den afmilitariserede zone mellem de to lande. Foto: AP

SAN FRANCISCO – Nordkorea har aflyst et møde på et højt niveau med Sydkorea på grund af en igangværende militærøvelse mellem Sydkorea og USA.

Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap med reference til rapporter fra Nordkoreas statsstyrede nyhedsbureau, KCNA.

Ifølge KCNA mener regimet, at øvelsen "Thunder Drill" mellem det sydkoreanske og amerikanske luftvåben træner en invasion af Nordkorea, hvilket styret kalder en provokation.

KCNA stiller også spørgsmål ved, om næste måneds planlagte topmøde mellem Nordkoreas leder Kim Jong-un og USA’s præsident Donald Trump kan blive gennemført som planlagt.

»Øvelsen, der bliver gennemført på tværs af Sydkorea, er rettet mod os og er en åbenbar overskridelse af Panmunjom deklarationen og en bevidst militær provokation, der går imod den positive, politiske udvikling på den koreanske halvø,« lød det fra KCNA:

»USA vil også være nødt til grundigt at overveje ”skæbnen” for det planlagte nordkoreanske-amerikanske topmøde i lyset af dette provokerende militære skridt, som gennemføres sammen med sydkoreanske myndigheder,« fortsatte KCNA.

Trods truslen vil USA fortsætte forberedelserne til topmødet, sagde Heather Nauert, talskvinde fra USA's udenrigsministerium.

»Vi vil fortsætte planlægningen,« sagde hun.

»Vi har ikke hørt noget fra (den nordkoreanske) regering eller fra Sydkoreas regering, der indikerer, at vi ikke skal fortsætte de fælles militærøvelser eller ikke skal fortsætte med at forberede vores møde mellem præsident Trump og Kim Jong-un i næste måned,« fortsatte hun.

Ifølge CNN har truslen dog kommet bag på både Sydkorea og Trump-regeringen og har udløst et møde mellem Det Hvide Hus, USA's Nationale Sikkerhedsråd og Forsvarsministeriet, som stadig er i gang.

Den to uger lange militærøvelse, som nordkoreanerne er vrede over, begyndte fredag og involverer 100 krigsfly. Sydkorea har ellers tidligere ladet forstå, at Nordkorea ikke ville se det som provokerende, når den længe planlagte øvelse blev fastholdt og gennemført før topmødet.

Sydkorea vil have Nordkorea tilbage til forhandlingerne

Mødet mellem Syd- og Nordkorea, der skulle have fundet sted onsdag, var en opfølgning på det historiske topmøde mellem Syd- og Nordkoreas ledere i sidste måned.

Dette møde resulterede i den såkaldte Panmunjom deklarationen, som opfordrede til, at Korea-krigen fra 1950-53 formelt skulle afsluttes inden årets udgang. Den opfordrede også til, at alle atomvåben skulle fjernes fra den koreanske halvø.

USA' udenrigsminister Mike Pompeo mødtes i sidste uge med Nordkoreas leder og fortalte ved et pressemøde fredag fra Washington, at han havde sagt til Kim Jong-un, at USA håber på at få Nordkorea som en partner i stedet for fjende. Foto: Alex Brandon

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Annonce
Annonce
International

Eventyret vender tilbage

Efter et langt pitstop er Jyllands-Postens JP Explorer igen på landevejen med redaktionens ekspedition nummer 25.
Analyse
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her