Asien

Japan kritiserer Sydkoreas valg af middag for Trump

Sydkoreas valg af middag har vakt harme i Japan, der ser menuen og gæstelisten som en slet skjult provokation.

Stridspunktet er den statsmiddag, Sydkorea serverede for Donald Trump. Billedet er fra Japans statsmiddag den 6. november. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Japan og Sydkorea var de to første stop på USA's præsident Donald Trumps rundrejse i Asien, der blandt andet skal skabe en fælles front mod det nordkoreanske regime.

Men nu har besøget i Sydkorea skabt gnidninger mellem de to lande, skriver The Guardian.

Stridspunktet er den statsmiddag, Sydkorea serverede for Donald Trump. Japan har nedlagt flere protester via diplomatiske kanaler over både middagen og en indbudt gæst. Japanske medier har decideret kaldt middagen antijapansk.

Trump til Nordkorea: USA vil bruge sin overvældende militærmagt, "hvis det bliver nødvendigt"

Sydkorea valgte nemlig at servere både rejer og fisk fanget ved øgruppen Dokdo - på japansk Takeshima - som Japan og Sydkorea begge mener tilhører dem.

På gæstelisten var desuden Lee Yong-Soon, en af de overlevende koreanske kvinder, der blev tvunget til at være prostituerede for den japanske hær under Anden Verdenskrig.

De op mod 200.000 kvinder, som Japan tvang til at servicere sin hær, har historisk været et enormt stridspunkt mellem de to lande. Først i 2015 blev striden bilagt med en erstatning.

Derfor føler Japan, at Sydkorea genåbner konflikten med invitationen.

Ekspert: »Kineserne er gode til at spille Trump. De har regnet ud, at han er forfængelig«

- På et tidspunkt, hvor der er brug for mere koordinering for at håndtere Nordkorea, og hvor præsident Donald Trump har valgt Japan og Sydkorea som de første stop på sin tur, er der behov for ikke at gøre ting, der kan påvirke den koordinering negativt, siger talsmand for japanske regering Yoshihide Suga ifølge The Guardian.

Japan og Sydkorea har historisk haft et betændt forhold. Japan annekterede i 1910 Korea og var hårdhændet i sin kontrol med befolkningen.

Kontrollen med Korea varede helt til Anden Verdenskrigs afslutning. Under Anden Verdenskrig blev koreanere i stor stil deporteret til Japan for at fungere som tvangsarbejdere.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her