Svensk-dansk politisk ordbog

De fleste danskere kender til ABBA, Volvo og ødegårde, kan sige krebsekalas og synge Helan Går, men når det kommer til politik, er Sverige pludseligt et eksotisk fremmed land med et sprog, vi ikke forstår. Jyllands-Posten hjælper dig igennem valget søndag med denne ordbog over centrale begreber.

Artiklens øverste billede
I Reinfeldts tale til valgkampens åbning opfordrede han svenskerne til at åbne deres hjerter mod folk ude fra verden, hvorefter han med Obama-gestik trumfede det med et ’Tak fordi I valgte Sverige’. Det hører man ikke så mange borgerlige ledere sige herhjemme – eller på venstrefløjen for den sags skyld.

allt-är-som-vanligt-effekt, subst.: Da: ’alt er som det plejer-effekt’

Den effekt, der betyder at Moderaternes Fredrik Reinfeldt alligevel beholder statsministerposten statsminister, selv om han og hans blå Alliance var 12 procent bagud i meningsmålingerne, inden valgkampen blev skudt i gang midt i august. Gennem de sidste uger er den dalet til 4-5 stykker og går det, som det plejer ved valg ender flest tvivlere i meningsmålingerne med at stemme på den siddende magt, og derfor er spændingen i valget intakt. Genvinder han, vil det ikke bare være et sensationel comeback, det vil også være første gang i svensk historie, at et borgerligt parti genvinder magten tre gange i træk­.

avhopp [²ạ:vhåp:] subst: Da: ’afhoppere’.

Et hidtil uset højt antal skandaler har præget den svenske valgkamp, hvor 34 kandidater fra næsten alle partier har måtte opgive deres håb om en plads i Riksdagen. De fleste (24 – 12 af dem fra Sverigedemokraternae) for anklage om racisme, men der har også været sager om tyveri, sexovergreb, sexisme og så måtte Pernilla Hagberg fra Miljøpartiet gå, da det kom frem, at hun troede på den såkaldte Chem-trail-konspiration, der går ud på, at dampsporet efter fly i virkeligheden er en særlig gift, der holder os alle sammen passive.

Quiz: Find ud af, hvor meget du ved om Sverige og vær med i konkurrencen om tre præmier: et års adgang til JP Premium, et års abonnement på JP E-avis og fire udvalgte Astrid Lindgren-bøger .
Deltag her

 

 

borgerlig [²bạ̊r:jer‿lig]: adj. Da: ’borgerlig’.

Principielt set er ordet det samme på dansk, men med den væsentlige forskel, at det i en politisk sammenhæng aldrig er positivt i Sverige. Her har borgerlige regeringer kun været parenteser, og i de seneste 82 år har kun 17 af dem været regeret af et borgerligt parti. Derfor kalder den borgerlige alliance sig også blot ’Alliancen’, og Reinfeldts eget parti, Moderaterne, bærer efternavnet – Sveriges arbetarparti. Svenskere vil angiveligt kun ledes af en arbejder, hvilket giver svejseren, adoptivbarnet og fagforeningsmanden Stefan Löfven en god start – det burde faktisk ikke kunne gå galt, over for den veluddannede, strømlinede Reinfeldt.

Svejseren, adoptivbarnet og fagforeningsmanden Stefan Löfven spås gode chancer ved valget.

danska förhållanden [²dạn:ska förhạ̊l:ande]. adj. Da: ’Danske forhold’.

Det kan måske godt lyde lidt anstødeligt, men alle andre end Sverigedemokraterne, mener det bestemt ikke som noget positivt, når der i debatten trues med et ’ Sverige som det nye Danmark’. Og det gør der af og til – både til højre og venstre. Som journalist og forfatter Per Wirtén skrev i en kronik i Svenska Dagbladet forleden: Sverige kommer inte blivit som Danmark – ett land där de nationalkonservativa sätter villkoren för det politiska samtalet.

fascism [faʃịs:m] subst. Da: fascisme.

Men måske bør de også være mere nervøse for de indvandrekritiske røster i Sverige end i Danmark, for svenskerne har både i dag og historisk set et mere anstrengt forhold til fascistiske og nynazistiske elementer. De var neutrale under Anden Verdenskrig og har siden oplevet en vis tilslutning til højreekstreme kræfter. Både i 80’erne og 90’erne har de haft stærkt højreorienterede politikere – tenderende nynazistiske – i selve Riksdagen, blandt andet ved partiet med det lidt misvisende navn Ny Demokrati. Derudover fylder højreradikale kræfter væsentligt mere i svensk offentlighed, end vi ser det her hjemme, og der findes en lang række højreorienterede hjemmesider og blogs, der får Uriasposten.dk til at ligne Ugebladet Søndag. Nazismen vokser stadig i Sverige, er der forskere, der mener, og senest er nynazisterne begyndt at holde deres årlige møder i de store byer, hvilket har ført til voldsomme sammenstød med autonome venstreorienterede. Senest i august i Malmø.

feminism [feminịs:m], subst. Da. Feminisme.

Det med ligestilling tager de ret seriøst i Sverige, og med den celebre rødstrømpe  Gudrun Schyman i spidsen har partiet Feministisk Initiativ en reel mulighed for at blive repræsenteret i Riksdagen. Schyman er blandt andet kendt for at have brændt 100.000 svenske kroner af til et politisk debatarrangement for at markerer lønforskellen mellem kønnene, ligesom hun i øvrigt har været stillet op i den svenske udgave af Vild med dans. Nogle målinger har givet partiet fire procent af stemmerne, og i de smarte kvarterer i Stockholm ligger partiet på omkring 25 procent. Partiet går blandt andet til valg på kønskvoteringer i bestyrelser og et lidt besynderligt forslag om at et hvert samleje, der er gennemført uden eksplicit samtykke fra kvinden, kan betragtes som voldtægt. Men feminismen er bredere end blot ét parti. Således blev alle partilederne spurgt, om de var feminister i landsdækkende tv’s spørgetime, og kun Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterne ville ikke svare entydigt ja på det spørgsmål. Derudover er Sverige det land i verden (måske det eneste land overhovedet), der har flest sager med forældre, der ikke vil opgive kønnet på deres barn af hensyn til en ukønnet opdragelse.

folkhem: [²fạ̊l:khem:], subst. Da. ’Velfærdsstat.’

Folkehjemmet - den svenske betegnelse for det noget køligere ord velfærdsstaten. Det er opbygget under næsten 80-års socialdemokratisk enevælde sat i gang af Per Albin Hansson, der er som en slags Stauning for svenskerne. Stefan Löfven er flere gange blevet sammenlignet med Per Albin, som er lidt en modsætning til deres anden socialdemokratiske landsfader Olof Palme. Hvor Palme var intellektuel og fra overklassen, er Albin og Löfven rigtige arbejdere. I langt højere grad end Danmark er svenskerne en nation af arbejdere, og mens vores landbrug, med højskolen, Venstre og liberalisme også dominerede 1900-tallet, overtog den tunge industri og ingeniørarbejdet helt dagsorden i Sverige. Volvo, SAAB, Nohab, Husqvarna etc. har fostret hundredetusinde af arbejdere, der har gjort fagforeningerne stærke og Socialdemokratiet urørlige.   

getto [gẹt:o]: subst. Da: Ghetto.

Der findes ikke en definition af Ghettoer på svensk, men landet har flere af Nordens største, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.: Rosengården i Malmø, Rinkeby og Tensta i Stockholm, Ronna i Södertälje og Bergsjön i Göteborg, og som de fleste andre ghettoer er kriminaliteten, arbejdsløsheden og problemerne væsentlig større her en andre steder i Sverige. Flere gange både i 00’erne og 10’erne har der, som andre steder i Europa været optøjer og voldsomme sammenstød med politiet, men ingen politikere – heller ikke Sverigedemokraterne – har talt om disse områder som et tema og ordet bruges sjældent. Kun Vänstrepartiet har det på sit program som ’strukturel racisme’.

invandrar [²ịn:van:drar]. Da: Indvandrere

Googler man ’indvandrere’ på google.dk, foreslå computeren selv fortsættelserne ud fra det, der oftest bliver søgt: ’Indvandrere og jokes’, ’indvandrere og test’, ’indvandrere og kriminalitet’, på google.se foreslår den: ’Invandrar och Sverige’, ’Invandrar och Finland’, ’Invandrar och möchlägning’.  Ikke desto mindre er 16 procent af Sveriges befolkning født uden for Sverige og i 2013 alene indvandrede 116.000 mennesker til Sverige. Det tal forventes at stige svagt over en femårig perioden med den nuværende lovgivning ifølge det statslige analysebureau Migrationsverket. 

Jan Guillou

En habil krimiforfatter, der bestemt ikke går af vejen for at udtale sig om politik. Han er sådan en slags Sveriges svar på Carsten Jensen eller en omvendt Michael Jalving – bare med krimier. De to diskuterer også indirekte en del gennem medierne.  

massinvandring [²mạs-²ịn:van:dring]. subst. Da: masseindvandring :

Ordet bruges kun af Sverigedemkraterna. Af alle andre betragtes som racistisk. I det hele taget bruges ordet indvandring ikke meget i debatten, men man taler derimod næsten udelukkende om flygtninge.

migrationsverket [²migraʃọ:nsvär:ket]:

En offentlig myndighed, der arbejder med spørgsmål vedrørende udlændinge, flygtninge, indvandring og medborgerskab. Den har som objektiv myndighed spillet en stor rolle i den svenske integrationsdebat, men har først i 2012 forsøgt at beregne omkostningerne ved flygtninge og indvandrere i landet. Tallene har fået statsminister Reinfeldt til at mene, at der ikke kommer til blive råd til andet.

politisk korrekt [polị:tisk kårẹk:t], Da: Politisk korrekt.

Herhjemme er i vi ikke i tvivl om, at politisk korrekt ikke er en positiv ment, men i Sverige er det en ros. Ifølge førnævnte Jan Guillou, der engang har viet en hel klumme til forskellen mellem ordet på dansk og svensk, betyder den svenske udgave af ordet at man er dygtig til at holde sig på midten i politiske debatter. At man er samarbejdsvillig, men ikke bare flyder med strømmen, mens det nærmest er omvendt på dansk. På den baggrund konkluderede han i samme klumme, at det nok ikke var positivt ment, at Jyllands-Posten havde omtalt ham som politisk korrekt. Det har han nok ret i.

rasism [rasịs:m] subst. Da: racisme:

Minder om det danske ord racisme, men indbefatter væsentlig mere end den danske betegnelse. Forleden blev en klassisk tegning af Pippi Langstrømpe på besøg hos sin far på Kurrekurredut-øen i Sydhavet trukket tilbage fra et partirullegardiner, da to små sorte børn flettede Pippis hår, da det blev betragtet som ’rasism’. Det samme er tegneserien Tintin i Congo, ligesom Sverigedemokraternes valgplakat med skriften ’Mindre indvandring her, mere hjælp der’, blev forbudt med henvisning til rasism. Mogens Glistrup har afsonet en dom for racisme på seks dage i Danmark – det er den hårdeste dom efter racismeparagraffen, der er givet i Danmark. I Sverige har man netop dømt kunstneren Dan Park til seks måneders fængsel for at udbrede racisme via sin kunst, uden det blev en større sag i de landsdækkende medier.

RUT-avdrag [ru:t]

RUT-avdrag er et politisk tiltag, som Alliancen gennemførte i 2007, der kan minde om vores hedengangne ’Hjemmeservice’. Ordningen er blevet et symbol på det borgelige Sverige og har været et varmt emne i valgkampen, hvor oppositionen kalder det klasseforvridende og medvirkende til, at overklassen kan holde tjenestefolk. Statistikker over hvem, der benytter sig af fradraget, viser da også, at det fortrinsvist er den rigeste del af befolkningen.

sex-timmars arbetsdag [sek:s tịm:as ²ạr:be:tsda:g.] subst, Da: 6-timers arbejdsdag.

Nej, det er ikke noget frækt, men den måde svenskerne staver til tallet seks på. I Danmark taler vi om at arbejde 12 minutter mere, i Sverige to timer mindre. Flere steder i Göteborg Kommune har man indført en sekstimers arbejdsdag og store dele af venstrefløjen ønsker det gennemført til resten af landet.

"time for change"-effekten:

Lige som allt-är-som-vanligt-effekten – bare omvendt. Den som kan give Löfven magten, hvis hans politik ikke rækker. Ja, og så på engelsk udtalt med stærk svensk accent.  

tolerans: [tolerạŋ:s], subst. Da: Tolerance .

I Sverige anser man sig selv for at være en ’Humanitær stormagt’, som både Carl Bild og Fredrik Reinfeldt ynder at sige. Storpolitisk har man holdt hårdt på sit neutralitetsprincip, men i denne valgkamp har forsvarspolitikken faktisk fyldt en del. Der findes ingen opgørelse over, hvor stor tolerancen er i Sverige sammenlignet med andre lande – heller ikke over tid, men både historikere og sociologer i Sverige og Danmark mener ikke, der er nogen forskel på os og dem på dette punkt, selv om italesættelsen er lidt en anden.

utanförskap [²ụ:tanför‿ska:p] subst. Da: udenforskab.

Et begreb introduceret af Alliancen under valgkampen i 2007, der er en pæn måde at tale om folk på overførselsindkomst på. Dengang indkredsede Reinfeldt det til at dreje sig om 1,5 millioner svenskere, og i dag er det så en stor diskussion i valgkampen, hvorvidt det tal er bragt ned. Sagen er nemlig, at der er skabt omkring 300.00 nye arbejdspladser, men at arbejdsløsheden bliver ved med at stige. Finansminister Anders Borg startede ud som en rockstjerne med ørering og hestehale, da han efter et par år kunne meddele, at man havde skaffet en masse nye arbejdspladser, men i dag er hestehalen klippet af, og Moderaterne holder lav profil på området. 

vågmästare [²vạ̊:gmes:tare], subst, Da: Tungen på vægtskålen.

Det som Sverigedemokraterne ønsker at blive, men som kan blive svært for dem, da både Reinfeldt og Löfven ved flere lejligheder har sagt, at man ikke ønsker at samarbejde med dem. I Sverige gælder det om ikke at have flest stemmer mod sig, når man skal danne regering, og derfor har Moderaterne og Sosserne lovet hinanden ikke at stemme imod den vindende part af de to for at holde Sverigedemokraterne ude.

I Sverige er det godkendt svensk at zlatanere.

zlatanera: [slạ:tane-ra] verb.: Et verbum opkaldt efter fodboldspilleren Zlatan Ibrahimović og godkendt af Svenska Akademien. Betyder at dominere eller at gøre noget med stor kraft. Som mange fodboldkyndige vil vide, så henviser det til Zlatans spillestil. Han er uden sammenligning Sveriges største fodboldspiller, men hans baggrund er ikke svensk. Han har en bosnisk far og en kroatisk mor og er opvokset i Malmø-ghettoen Rosengården, og sådan en spiller har vi aldrig haft i Danmark – hverken med den spillestil eller baggrund. En forsker fra Idræt på Københavns Universitet konkluderede tilbage i 2010 på baggrund af en undersøgelse lavet blandt danske eliteungdomsspillere, at vi næppe får sådan en spiller på grund af ”den danske model”, hvor man ikke må stikke ud af flokken, og hvor egoister og temperamentsfyldte selvtrækkere ikke belønnes, men hvor vi derimod vægter fælleskabet, rollemodellen og den gode holdånd. Forskeren, der i øvrigt hedder Martin Gregersen, tilsneg sig endda til at lave en parallel til den danske integrationspolitik.  

öppna era hjärtan: Da. åben jeres hjerter

For en dansker lyder det underligt, men politikere i Sverige langt ind i de borgerlige partier, taler åbent og længe om næstekærlighed og åbne hjerter for andre mennesker. De taler om ansvar over for andre end svenskfødte borgere, og i Reinfeldts tale til valgkampens åbning opfordrede han svenskerne til at åbne deres hjerter mod folk ude fra verden, hvorefter han med Obama-gestik trumfede det med et ’Tak fordi I valgte Sverige’. Det hører man ikke så mange borgerlige ledere sige herhjemme – eller på venstrefløjen for den sags skyld.

Dette er en Premium-artikel, der normalt kræver abonnement. Se det løbende udvalg af kvalitetsjournalistik på Premiumforsiden. Den første måned som Premium-abonnent er gratis, og der er ingen binding.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen