EU og Rusland klar med gensidige sanktioner
EU vedtager nye sanktioner, men en tøven udstiller nervøsitet over konsekvenser.
BRUXELLES
EU og Rusland varmede mandag begge op til at tage endnu et skridt i en eskalerende, økonomisk krig over situationen i Ukraine.
Mens EU-landene blev enige om nye sanktioner, som vil ramme adgangen til Europas finansielle markeder for de tre statskontrollerede russiske energiselskaber: Rosneft, Gazpromneft og Transnefts, advarede Rusland om, at svaret ville være et flyveforbud over dets territorium.
Samtidig søger Moskva at forhindre, at dets europæiske kunder kan videre-eksportere russisk gas til Ukraine, hvilket kan blive afgørende for, at folk i Kiev kan holde varmen til vinter, skrev Financial Times.
I et tegn på, at de russiske trusler har gjort flere lande nervøse, tøvede Finland på målstregen med støtte til den nye runde af sanktioner.
Den finske premierminister, Alexander Stubb, sagde i weekenden, at han ikke mente, at de europæiske sanktioner var et problem, men at han var bekymret for de indirekte følger af modsanktionerne.
Finsk bekymring
For eksempel får det finske flyselskab Finnair 40 pct. af sin omsætning fra trafik til Asien over Sibirien. Officielt gik den finske bekymring dog på, at det var forkert at indføre sanktioner, samtidig med at den skrøbelige våbenhvile i Østukraine holder for tredje dag.
De nye sanktioner er en skærpelse af de økonomiske sanktioner fra juli, hvor EU gav fem statskontrollerede russiske banker forbud mod at sælge aktier og obligationer i Europa.
Den nye pakke vil ud over energiselskaberne forbydeeuropæiske banker at tilbyde syndikerede lån til sanktionerede russiske selskaber. Det udvider desuden restriktioner mod produkter, som kan bruges i våbenindustrien og mod produkter, der kan bruges i olieindustrien.
Yderligere 20 navne eller flere vil desuden blive sat på EU’s liste for at have relationer til separatistgrupper i Donbass-regionen og få indefrosset personlige formuer og få indrejseforbud til EU.
Rusland svarede igen på den første runde sanktioner ved at forbyde import af landbrugsvarer fra EU; et skridt, som koster EU-lande en eksportindtægt på 5 mia. euro. Signalerne om, at Rusland vil tage yderligere skridt, kom fra Ruslands premierminister, Dmitri Medvedev, i et interview i den russiske avis Vedomosti, hvor han pegede på, at et flyveforbud over Rusland vil være forbundet med øgede omkostninger og kan få mange flyselskaber til at dreje nøglen rundt.
Sanktionerne træder i kraft i løbet af et par dage, men EU er klar til at revurdere dem afhængig af situationen i Østukraine.