EU og Asien ruster sig mod dødelig virus

Ebola-virusset er ude af kontrol, advarer Læger Uden Grænser. EU og Asien ruster sig mod den dødelige sygdom.

Artiklens øverste billede
I EU er to personer blevet testet for sygdommen efter mistænkelige symptomer - én i Spanien og én i Storbritannien. Ingen af dem var smittet med Ebola.

Den frygtede Ebola-virus, der de seneste måneder har spredt sig i Liberia, Sierra Leone og Guinea, er ude af kontrol, og frygten for den dødelige sygdom får regeringer langt væk fra smitteområdet til at tage en række forholdsregler.

I EU er to personer blevet testet for sygdommen efter mistænkelige symptomer - én i Spanien og én i Storbritannien. Ingen af dem var smittet med Ebola.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, kalder det for "en meget alvorlig trussel", mens EU melder sig klar til at håndtere situationen, hvis Ebola-virusset kommer til Europa.

- Vi kan ikke udelukke, at en smittet person kommer til Europa, men EU har midlerne til at spore og standse et udbrud meget hurtigt, siger en EU-kilde i Bruxelles til nyhedsbureauet AFP.

Siden marts er 1201 personer blevet smittet med Ebola. 672 af dem har ifølge sundhedsorganisationen WHO mistet livet.

- Omfanget af smitten er ekstremt bekymrende, og vi bliver nødt til at styrke vores indsats, før mange flere liv tabes, siger EU's kommissær for humanitær hjælp, Kristalina Georgieva.

Karantæne for en sikkerheds skyld

Også i det tæt befolkede Hongkong frygter man Ebola-smitten. Her har myndighederne meddelt, at alle med mistænkelige feber-symptomer vil blive sat i karantæne for en sikkerheds skyld.

I Australien har myndighederne advaret folk mod at rejse til de smitte-ramte lande i Afrika, mens grænsevagter er blevet instrueret i at opdage Ebola-symptomer hos indrejsende.

Trods det øgede beredskab i både EU, Asien og Australien advarer Læger Uden Grænser mod, at der ikke eksisterer en overordnet fælles linje for, hvordan smitten standses.

- Denne epidemi er uden fortilfælde, fuldstændig ude af kontrol - og situationen kan kun blive værre, for den spreder sig stadig, siger Bart Janssens fra Læger Uden Grænser og tilføjer:

- Hvis situationen ikke forbedres hurtigt, er der en reel risiko for, at nye lande påvirkes.

Udenrigsministeriets borgerservice oplyser, at der ikke er restriktioner for rejser ind i hverken Liberia, Sierra Leone eller Guinea. Dog bør "ikke-nødvendige" rejser overvejes grundigt.

Borgerservice betegner risikoen for spredning af Ebola til Danmark som usandsynlig.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.