Norsk politi advarer om nært forestående terrorangreb

En stor terroraktion mod Norge menes at være planlagt en af de nærmeste dage, oplyser norsk politi og efterretningsvæsen. I Danmark følger PET situationen tæt.

Norge er i øjeblikket i absolut højeste alarmberedskab på grund af en alvorlig trussel om et muligt nært forestående terrorangreb.

En ekstrem islamistisk gruppe har sandsynligvis planer om at foretage et terrorangreb inden for få dage.

Det oplyste chefen for norsk politis sikkerhedstjeneste, PST, Benedicte Bjørnland, på et hasteindkaldt pressemøde torsdag formiddag, hvor også den norske justitsminister Anders Anundsen deltog.

"Vi har oplysninger, som tyder på, at en eventuel terrorhandling mod Norge er planlagt gennemført inden for kort tid - antageligt drejer det sig om få dage," sagde Benedicte Bjørnland.

Med omgående virkning øger norsk politi derfor tilstedeværelsen og patruljeringen markant ved grænseovergange, indfaldsveje, lufthavne og togstationer. Bevæbnede betjente vil bevogte grænseovergange, og politifolk får aflyst ferie for at deltage i sikringen og efterforskningen af sagen.

Samtidig bedes borgere i Norge om at være på vagt.

Det norske efterretningsvæsen har endnu ingen information om hvem, hvordan, hvilket mål eller på hvilken måde terroraktionen forventes gennemført.

Trussel med forbindelse til Syrien

PST har fået oplysninger om, at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syrien kan have til hensigt at ramme Norge, sagde Benedicte Bjørnland. Oplysningernes troværdighed er senere blevet styrket, tilføjede hun.

"Vi modtog for nylig information om, at personer med tilknytning til en bestemt gruppe i Syrien har planer om at udføre en terroraktion mod Norge."

Personerne i gruppen er såkaldte "Syrien-krigere," som altså har deltaget i kamphandlinger i det borgerkrigshærgede land.

PST ved endnu ikke om der er tale om norske statsborgere eller om de potentielle terrorister opholder sig i landet eller først nu er på vej dertil.

Åbenhed om trussel kan skabe frygt

Oplysningerne vil formentlig vække bekymring og skabe en del frygt i norske befolkning, men håbet med at melde åbent ud om terrortruslen er at afskrække gerningsmændene fra at udføre angrebet, påpegede Benedicte Bjørnland på pressemødet, hvor også den fungerende politidirektør Vidar Refvik deltog.

"Det er altid en vanskelig afvejning - også for os dette tilfælde. Når vi alligevel vælger at gå ud med informationen, er det fordi, vi mener, at det kan forebygge og virke afskrækkende," forklarede Bjørnland.

Hun erkendte samtidig, at terrortruslen er for ukonkret til, at politiet kan give nordmændene gode råd til, hvordan de skal forholde sig til situationen, men forsikrede om, at politiet og efterretningstjenesten arbejder på højtryk for at afværge truslen.

Justits- og beredskabsminister Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet understregede over for den norske befolkning, at det er vigtigt ikke at fordømme eller reagere mod enkelte borgergrupper i samfundet. Om den massive polititilstedeværelse, sagde han:

"Det handler om, at politiet vil være endda endnu mere opmærksomme end normalt. Det betyder også, at folk bør være mere opmærksomme - men uden at det skal påvirke deres dagligdag."

Ifølge den seneste trusselsvurdering fra PST udgør ekstrem islamisme fortsat den mest alvorlige terrortrussel mod Norge.

PET: Uændret trussel mod Danmark

Indtil videre får det øgede terrorberedskab i Norge ingen indflydelse på Danmark, oplyser Politiets Efterretningstjeneste, PET.

"Vi følger situationen i Norge tæt, men vores vurdering af terrortruslen mod Danmark er indtil videre uændret," siger Mads Hansen, chef for PETs direktionssekretariat, til Jyllands-Posten.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i Norge til at holde sig orienteret om situationen. Relevante oplysninger vil blive lagt ud på den danske ambassade i Oslos hjemmeside.

Så sent som i sidste måned offentliggjorde PETs Center for Terroranalyse sin seneste vurdering af truslen fra netop Syrien-krigere.

PET vurderede, at antallet af udrejste personer fra Danmark til Syrien nu overstiger 100, og at mindst 15 af dem er blevet dræbt i kamp. Hovedparten af Syrien-krigerne kæmper sammen med militante islamistiske grupper, mens andre har sluttet sig til den frygtede jihad-gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten, Isil, som kæmper i nabolandet Irak.

Bekymringen går på, at nogle af disse personer bliver så radikaliserede og så dygtige i kamp, at de kan finde på at begå terrorangreb, når de vender hjem.

Truslen fra netop Syrien-krigerne er derfor "central for terrortruslen mod Danmark og danske interesser," understreger PET i analysen.

Mindst 50 norske Syrien-krigere

I en lignende analyse fra Norges antiterrorcenter FKTS, som hører under PST, finder man samme konklusion: Syrien-krigerne udgør en skærpet terrortrussel, som bør tages meget alvorlig.

Omkring 50 personer fra Norge er ifølge analysen rejst til Syrien for at kæmpe, og omkring halvdelen er vendt tilbage igen. Dog er det reelle antal udrejste sandsynligvis højere, understreges det.

De fleste norske Syrien-krigere er unge mænd uden egentlig familietilknytning til Syrien. Andre er konvertitter, kvinder og mindreårige, og mange er født og opvokset i Norge.

Den foruroligende besked om terrorplanerne mod Norge kommer bare to dage efter, at nordmændende markerede tre-årsdagen for Anders Behring Breiviks terrorhandlinger i Oslo og på Utøya.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.