Putin opruster militært i Arktis
Rusland fortsætter oprustning med avancerede ubåde og flådebaser i tvist om vigtige havområder.
Los Angeles
En ny flådebasestruktur og nye avancerede ubåde mod nord skal fremover forsvare Ruslands interesser og rettigheder i det overvejende isdækkede Nordlige Ishav.
Med den ny flådekommando for flådebaserne i området vil Rusland nemlig øge sine militære kræfter i Arktis og forsvare landets rettigheder i sager om havterritorierne mod nord.
Det sagde Putin tirsdag under et møde et møde med landets sikkerhedsråd ifølge den engelsksprogede russiske avis Russia Today.
Moderne infrastruktur
Russiske olie- og gasledninger og andre forsyningslinjer i Arktis skal beskyttes mod ”terrorister og andre potentielle trusler”, lød det fra Putin, som blandt andet vil indføre en samlet flådekommando for de eksisterende flådehavne og oprette en særlig statslig styrelse, der skal sikre gennemførelsen af den russiske politik i området.
”Alle sikkerhedsspørgsmål må være klare og tydelige og sikres gennem øvelser og træning med enheder fra Forsvarsministeriet, Beredskabsministeriet og andre enheder,” sagde præsidenten, som også kræver en hurtig færdiggørelse af en moderne navigationsinfrastruktur fra Ruslands østligste egne til Murmansk og Barentshavet mod vest.
”Vi er nødt til at sørge for, at det bliver rentabelt og praktisk nemt for rederier at sejle under russisk flag, så hovedparten af transport i Arktis bliver udført af fartøjer under vores jurisdiktion,” siger han.
En ny generation af ubåde
På mødet foreslog præsidenten ”en styrkelse af den maritime del af Ruslands egen føderale sikkerhedstjeneste (FSB) særlige grænsetropper.”
Det indebærer udviklingen af en ny generation af krigsskibe og undervandsbåde.
”Samtidig bør vi styrke den militære infrastruktur. Specifikt henviser jeg til oprettelsen af en forenklet og samlet enhed for flådebaser og skibe og en ny generation af ubåde i vores del af Arktis,” sagde præsidenten.
Putin lægger ikke skjul på hensigterne, når det gælder territorialkrav i det høje nord, og han peger blandt andet på, at der kan ligge gigantiske reserver af olie og gas under Arktis.
Dobbeltsidet strategi
Putin lovede allerede tidligere på året, at han ville genåbne gamle arktiske baser som led i en russisk oprustning i området, og Rusland gør ifølge en rapport fra Wise Pens International til EU klar til at forsvare sine arktiske interesser militært, også selv om det udadtil taler om fred og samarbejde.
Antallet af russiske ekspeditioner i området er steget betragteligt de seneste år.
I 2007 plantede en russisk miniubåd et russisk flag på havbunden ved Nordpolen.
På en ekspedition i 2013 gjorde den russiske flåde flere geografiske opdagelser og proklamerede blandt andet eksistensen af en ny ø ved øgruppen Franz Josefs Land i Ishavet øst for Svalbard.
Flere lande indblandet
Flere lande har indledt en oprustning om retten til at eje de havområder, som snart forventes isfrie i Arktis.
Ud over Danmark ventes Canada og Rusland at gøre krav på klodens symbolske plet. Hvem, der får Nordpolen, afgøres i sidste ende af FN's havretskommission.
Problemstillingen er blevet relevant, fordi de højere havtemperaturer og erosionen af det arktiske sommerisdække medfører gunstigere forhold for nye vigtige transportruter, udvinding af mineraler og råstoffer samt for udvikling af kommercielt fiskeri.