Kæmpebrand truer Unesco-by

Præsident Michelle Bachelet har erklæret undtagelsestilstand i havnebyen Valparaiso i Chile.

Artiklens øverste billede
Branden har spredt sig hastigt, siden den brød ud lørdag omkring kl. 16.30 lokal tid.

En kraftig vind kombineret med tørt vejr har fået en brand i den chilenske havneby Valparaiso til at sprede sig voldsomt.

10.000 mennesker er blevet evakueret, og 16 personer meldes omkommet, og 500 boliger er foreløbigt blevet slugt af flammerne, skriver spanske El Pais Internacional.

Valparaiso er en af Chiles vigtigste havnebyer, og siden byen i 2003 blev optaget på Unescos verdensarvsliste, har den været en turistmagnet.

Undtagelsestilstand

Branden begyndte lørdag kl. 16.30 lokal tid, og har siden spredt sig hastigt.

Derfor har den chilenske præsident Michelle Bachelet nu taget konsekvensen og erklæret undtagelsestilstand i hele området.

Militæret er blevet sat ind for at forsøge at minimere skadernes omfang, og når det bliver lyst efter natten vil tre fly og fire helikopter assistere, så myndighederne kan få overblik over situationen, og så flammerne kan dæmpes oppefra.

Byen ligger op ad 40 bakker, der danner en halvcirkel om den ned mod Stillehavet. Gaderne er smalle og stejle, og husene gamle.

To ulykker samme måned

Branden er den anden store udfordring for Bachelet, siden hun begyndte sin anden regeringsperiode tidligere på året.

I begyndelsen af april ramte et jordskælv, der målte 8,2 på richterskalaen, det nordlige Chile. Skælvet var så kraftigt, at det kickstartede en to meter høj tsunami, som ramte den nordlige kyststrækning.

Seks personer blev dræbt, og skaderne på infrastrukturen og flere byer var så store, at Bachelet erklærede undtagelsestilstand i området. Skovbrand ude af kontrol: 40 huse brændt ned

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen