Slumkrig: Brasilien vil ses som handlekraftig

Indsatsen mod Rios bander skrider fremad trods kritik, fortæller dansk journalist i byen.

Artiklens øverste billede
Nogle indbyggere i Maré går forbi en pansret mandskabsvogn under aktionen lørdag i Maré.

Myndighederne i den brasilianske millionby Rio de Janeiro har i flere år opretholdt et stort tryk på byens narkobander, der har fundet et helle i adskillige af byens store slumområder - de såkaldte favelaer.

Siden 2008 og frem mod VM i fodbold i Brasilien til sommer har politi og militær generobret flere områder af Rio i spektakulære aktioner med tusindvis af soldater og betjente, kampvogne og helikoptere.

Senest lørdag, da 2.500 svært bevæbnede soldater gik ind i den store favela Maré i den nordlige del af byen. Denne og andre aktioner skal ses som et led i myndighedernes forsøg på dels at komme en række samfundsproblemer til livs, dels at virke handlekraftig over for omverdenen frem mod både VM til sommer og OL i 2016.

Det vurderer en dansk journalist, der bor i Rio og beskæftiger sig med emnet.

Mistede magten i 1980'erne

27-årige Steffen Stubager er journalist og tilknyttet Jyllands-Posten, og han fortæller fra Rio, at mens nogle favelaer egentlig er relativt rolige middelklasseområder, er andre så hårdt ramt af kriminalitet og sociale problemer, at der reelt er tale om parallelsamfund.

"Tilbage i 1980'erne blev nogle af favelaerne overtaget af narkobander, og det har de været siden. Det er disse områder, som myndighederne nu forsøger at genvinde kontrollen med, mens situationen i andre favelaer er mere fredelig," siger Steffen Stubager til Jyllands-Posten.

Han opfordrer til, at man passer på med at bevæge sig ind i favelaer som Maré og Rocinha i Rio, mens man sagtens kan færdes trygt andre steder i byen og sågar også i nogle favelaer.

Soldater fra den brasilianske flåde bevæger sig rundt i favelaen Maré lørdag. Aktionen forløb fredeligt.

Betaler ikke skat

Situationen i nogle favelaer har dog været så slem, at kontrollen med indbyggerne fra samfundets side reelt ikke har eksisteret:

"Det har været parallelsamfund, for indbyggerne har ikke betalt skat, og f.eks. har Rios store eludbyder sagt, at den mister omkring 30 pct. af den strøm, der produceres, fordi indbyggerne i favelaerne kobler sig illegalt på nettet."

Steffen Stubager peger på, at der altså derfor er nogle økonomiske og sociale formål med at gå ind i favelaerne og forsøge at genvinde magten ud over de mere åbenlyse grunde; at man gerne vil gøre Brasilien mere tiltalende for omverden frem mod VM og OL.

Kritik: Det er makeup

Men netop hensynet til omverden og hvordan Brasilien og Rio fremstår på overfladen har fået kritik i Brasilien, hvor mange mener, at myndighederne blot gør en indsats i disse år, fordi de to store sportsbegivenheder snart kommer til landet.

"Der er mange, der ytrer, at det bare er en form for make-up frem mod de her megaevents, og Brasilien vil da også gerne ses som et land, der gør noget ved kriminaliteten. Regeringen siger, at de er godt på vej og har fremlagt statistikker, der viser, at drab og anden kriminalitet er faldende," siger Steffen Stubager.

Han peger på, at indbyggerne i favelaerne savner flere af de sociale fremskridt, som de havde forventet ville følge med indsatsen mod banderne: At de kan blive en del af det almindelige samfund med lettere adgang til sundhedssystemet, uddannelse, strøm og vand.

Livet i området gik videre, mens hæren med bl.a. pansrede mandskabsvogne indtog Maré lørdag.

"Har lignet krig"

Tilbage står selve den militære og politimæssige indsats i favelaerne, som de seneste dage har trukket overskrifter i alverdens medier efter "generobringen" af Maré i Rio.

Meget tyder på, at flere sådanne aktioner kan være på vej, da regeringen har givet sig selv en deadline i 2016, hvor lidt over 100 favelaer skal være pacificeret. Af dette tal har man nu nået godt en tredjedel, fortæller Steffen Stubager.

"I begyndelsen i 2008 var de her aktioner meget blodige, men det virker til, at de har lært af det og er blevet bedre med tiden. Der har været mange tilfælde, hvor banderne har gjort modstand, og det har lignet krig."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.