FAKTA: Læs om Natos samarbejde med Rusland

Nato og Rusland er det, der kaldes strategiske partnere og mødes på ambassadørniveau en gang om måneden.

Artiklens øverste billede
Der er møder i rådet en gang om måneden på ambassadørniveau, to gange om året på ministerniveau og en gang imellem på topmødeniveau, hvor stats- og regeringscheferne for Rusland og Nato-landene er til stede.

Natos udenrigsministre diskutere i øjeblikket, om samarbejdet mellem Nato og Rusland kan fortsætte efter Ruslands annektering af den ukrainske sortehavshalvø Krim.

Her er et overblik over samarbejdet mellem Nato-landene og Rusland.

* Et råd mellem Nato og Rusland blev etableret i Rom i 2002. Romdeklarationen bygger på mål og principper fra Nato-Rusland aftalen "founding act" fra 1997 om fælles relationer, samarbejde og sikkerhed, som er basen for forholdet.

* Nato-Rusland rådet søger mod at have en kontinuerlig politisk dialog om sikkerhedsspørgsmål for tidligt at identificere problemer, som er ved at opstå, og for at udvikle det praktiske samarbejde og gennemføre fælles operationer, når det er passende.

* Arbejdet i Nato-Rusland rådet fokuserer på alle områder af fælles interesse. Rådet skal være et forum, hvor samarbejdet mellem Rusland og Nato kan gøre fremskridt.

En fælles mission

* Under NRC er der nedsat en række arbejdsgrupper, som skal udvikle samarbejdet om kampen mod terrorisme, krisehåndtering, våbenkontrol, fredsbevarende tiltag, forvaltning af luftrummet, opbygning af tillid til hinanden, missilforsvar, logistik, militær til militærsamarbejde, forsvar og civile katastrofesituationer.

* 5. marts besluttede Nato at suspendere planerne for en fælles mission, som gik ud på at beskytte det amerikanske skib Cape Ray, som skal fragte nogle af Syriens kemiske våben fra en havn i Italien ud på åbent hav, hvor de skal destrueres.

* Nato besluttede også, at ingen møder vil finde sted på medarbejder- eller militærniveau med Rusland, og at hele relationen mellem Nato og Rusland tages op til revision. Det er det, den bliver tirsdag på udenrigsministermødet.

* Der er møder i rådet en gang om måneden på ambassadørniveau, to gange om året på ministerniveau og en gang imellem på topmødeniveau, hvor stats- og regeringscheferne for Rusland og Nato-landene er til stede.

Kilde: www.nato.int

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.