Klimaekspert: Mindre mad når verden bliver varmere

En af konsekvenserne ved klimaforandringer er et lavere udbytte af fødevarer, lyder det i ny FN-klimarapport.

Artiklens øverste billede

Verdens fødevareforsyning vil blive ramt af klimaforandringerne, og oven i det vil befolkningstilvæksten forstærke problemerne med at skaffe mad nok til alle.

Det er en af hovedkonklusionerne i en analyse af den globale og regionale fødevareforsyning, som blev offentliggjort i en større rapport fra FN's klimapanel, IPCC, i Yokohama i Japan natten til mandag dansk tid.

Konsekvenserne af klimaforandringerne betyder blandt andet en nedgang i udbyttet af hvede og majs, men det vil også ramme opdræt og fangsten af fisk.

Skal gå hånd i hånd

Professor John Porter fra Københavns Universitet er en af hovedmændene bag FN-kapitlet om verdens fødevareforsyning:

- Det vigtigste, der er kommet ud af rapporten og dens nye vinkel, er, at det er nødvendigt at finde ud af, hvordan vi tilpasser os klimaforandringerne, og hvordan vi reducerer klimaforandringerne. De to skal gå hånd i hånd, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at evidensen og konklusionen af flere end 1000 globale og regionale studier i denne forbindelse viser, at en temperaturstigning på 1-2 grader celsius i forhold til nu generelt vil betyde tab i udbyttet af en række kornsorter.

- Både i de tropiske og de tempererede egne. En stigning på 3-4 grader senere i århundredet vil have meget alvorlige konsekvenser for den globale fødevareforsyning, lyder det fra John Porter.

Der skal handles hurtigt

Han mener derfor, at der skal handles hurtigt.

- Situationen rent tidsmæssigt er så graverende, at børn født i dagens Danmark knap nok er blevet studenter, før problemerne for alvor vil vise sig, hvis der ikke bliver handlet inden for en ganske kort årrække.

- Og grunden til, at der skal handles hurtigt, er, at det er gået kraftigt tilbage på langt de fleste områder, siden vi udgav den seneste rapport i 2007, siger John Porter.

Det er først og fremmest befolkningerne i de tropiske områder og den sydlige del af Europa og Nordafrika, som er særligt udsatte for fejlslagen høst, højere priser og underernæring i den nære fremtid.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.