Klimarapport: Asien bliver hårdest ramt
Ekstreme vejrfænomener som tyfoner, oversvømmelser og tørker er skabt af menesker, lyder det fra flere sider.
FN's meteorologiske organ, WMO, giver menneskeskabt opvarmning af kloden skylden for de ekstreme vejrforhold, vi så i 2013, hvor blandt andet tyfonen i Filippinerne, hedebølger i Australien og oversvømmelser i Storbritannien plagede verdens befolkning.
WMO konkluderer i en rapport, som mandag blev offentliggjort, at verdenshavenes temperaturer stiger - og vandets højere temperatur betyder, at klimaet ændrer sig.
"Mange af de ekstreme vejrforhold, vi så i 2013, stemte overens med, hvad man kan forvente, der sker som følge af menneskeskabte klimaforandringer," siger FN's institutansvarlige Michel Jarraud på en nyhedskonference.
Vil fortsætte i århundreder
Mens det er vanskeligt for det internationale samfund at nå til enighed om, hvordan man skal begrænse udledningen af drivhusgasser, taler tallene ifølge WMO for sig selv: Den globale opvarmning stopper ikke bare sådan lige.
"Mere end 90 pct. af det overskydende energi i drivhusgasser bliver deponeret i verdenshavene. Mængden af disse drivhusgasser er højere end nogensinde, hvilket betyder, at vores atmosfære og have vil blive opvarmet i århundreder fremover," siger Michel Jarraud.
"Man kan ikke argumentere mod fysikkens love".
Asien bliver ramt
Offentliggørelsen af WMO's rapport er ikke den sidste i rækken af FN-projekter, som forsøger at finde ud af, hvad den globale opvarmning vil betyde for verden. Lige nu mødes FN's internationale klimapanel i Japan for at lægge sidste hånd på en rapport, som kortlægger konsekvenserne af klimaændringerne for verdens befolkning.
Et udkast til denne rapport blev mandag lækket til avisen The Observer, som skriver, at en af FN-rapportens konklusioner er, at det i høj grad er områderne langs kysterne i Asien og de indbyggere, der bor tæt i kystområderne, der bliver hårdest ramt af følgerne af klimaforandringerne - som den filippinske befolkning blev det, da tyfonen Haiyan hærgede.
"Hedebølger, ekstremt nedbør og oversvømmelser såvel som tørke og mangel på vand er en trussel, som er forstærket i de områder, hvor infrastrukturen er ringe, eller folk lever i særligt udsatte områder," lyder det ifølge The Observer fra rapportens forfattere.