Krim-leder: Mandag erklærer Krim sig uafhængig

Efter folkeafstemningen vil en delegation fra Krim rejse til Moskva for at tilslutte sig Rusland.

Artiklens øverste billede
Den første valgstedsmåling viser, at 93 procent af vælgerne på Krim søndag har stemt for at tilslutte sig Rusland.

De lokale myndigheder på Krim vil mandag erklære halvøen for uafhængig af Ukraine og officielt ansøge om at tilslutte sig Rusland.

Det siger den selvudråbte prorussiske premierminister på Krim, Sergej Aksjonov, ifølge flere nyhedsbureauer.

- En delegation vil i Moskva drøfte processen med at blive en del af Rusland, siger han ifølge dpa søndag aften i Simferopol, hvor tusinder af jublende indbyggere er strømmet ud på gaderne og vifter med russiske flag.

80 pct. deltog

Det sker, efter at den første valgstedsmåling viser, at 93 procent af vælgerne på Krim søndag har stemt for at tilslutte sig Rusland.

Det russiske nyhedsbureau Interfax skriver, at over 80 procent af de 1,5 millioner stemmeberettigede på Krim deltog i folkeafstemningen, som er blevet kaldt forfatningsstridig og ulovlig af den ukrainske overgangsregering samt USA og EU.

En del af vælgerne, herunder etniske ukrainere og mange krim-tatarer, valgte dog at blive hjemme i protest mod afstemningen.

"Historisk begivenhed"

Sergej Aksjonov kalder folkeafstemningens resultat "historisk", og han tweeter søndag aften, at 40 procent af halvøens tatar-befolkning har deltaget i afstemningen.

Formanden for det russiske parlaments andetkammer, Dumaen, siger ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, at der er tale om en historisk begivenhed.

- Langt om længe får vi vores landsmænd tilbage, siger parlamentsformand Sergej Narysjkin, der hæfter sig ved den høje valgdeltagelse.

Forud for afstemningen havde Rusland allerede modtaget anmodningen fra Krim, og en lov er kørt igennem det russiske parlament for at gøre det lettere at indlemme "fremmede stater".

Valentina Matvijenko, der er formand for det andet kammer i parlamentet, Føderationsrådet, har tidligere tilkendegivet, at Krim kan regne med rådets opbakning.

EU klar med sanktioner

Det endelige valgresultat ventes at ligge klart mandag morgen, hvor EU's udenrigsministre holder møde og ventes at indføre skærpede sanktioner mod Rusland.

Ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) står udenrigsministrene klar med sanktioner.

- Hvis det står til mig, vil resultatet føre til, at Vesten, herunder EU's udenrigsministre, i morgen (mandag red.) indfører sanktioner mod målrettede personer, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen