WHO: Så lidt sukker bør du spise

Verdenssundhedsorganisationen har justeret på retningslinjerne for indtagelse af sukker.

Artiklens øverste billede
En Mars-bar indeholder ca. otte teskefulde sukker. WHO vil fremover anbefale, at man maksimalt indtager sukker svarende til seks teskefulde om dagen.

Los Angeles

Hvor meget sukker bør man maksimalt indtage om dagen for at undgå sundhedsfarer knyttet til overvægt, diabetes og hjerteproblemer?

WHO, verdenssundhedsorganisationen under FN, er tilsyneladende på vej med nye råd og retningslinjer om indtagelsen af sukker.

Og det er ikke godt nyt til folk med hang til slik og søde sager, skriver Financial Times.

Det ventes nemlig, at WHO fremover vil anbefale alle voksne mennesker maksimalt at indtage en daglig sukkermængde svarende til seks teskefulde sukker.

Debat kan blusse op igen

En almindelig dåse Coca-Cola eller Pepsi indeholder til sammenligning ca. ni teskefulde sukker, mens den populære Mars-bar - nougat overtrukket med karamel og mælkechokolade - indeholder otte teskefulde sukker.

De nye retningslinjer vil givetvis få den globale sukker- og sundhedsdebat mellem fødevareindustrien og  læge- og sundhedssektoren til at blusse op igen.

Regeringer verden over forsøger i stigende grad via diverse foranstaltninger at begrænse forbrugernes sukkerindtagelse på grund af den voksende byrde, som forbruget belaster sundhedsbudgetterne med.

Store dele af fødevareindustrien herunder læskedrikproducenterne argumenterer omvendt for, at det er det samlede kalorieforbrug og manglende motion, der er skyld i indbyggernes vægt- og sundhedsproblemer.

Nye ordninger

Sukker er naturligt forekommende i frugter, rødder og andre plantedele samt i honning, mens den industrielle udvinding sker ud fra sukkerrør og sukkerroer.

Produktionen på verdensplan er stigende og svarer til ca. 20 kg pr. indbygger i verden om året. Forbruget stiger især i udviklings- og mellemindkomstlandene, mens forbruget er stagnerende i de mere velhavende lande, lyder meldingen.

I USA har de amerikanske sundhedsmyndigheder US Food and Drug Administration (FDA) netop annonceret nye regler for mærkning af fødevarer.

Fremover skal producenterne for første gang nogensinde tydeligt deklarere, om der i de enkelte produkter er tilført ekstra sukker i bearbejdningsprocessen.

FDA forudser, at tiltaget vil få mange fødevareproducenter til at ændre på deres opskrifter.

I Mexico, hvor hver tredje voksne er fed, har man netop indført en sukkerskat på sodavandsprodukter for at nedbringe forbruget.

Det ideelle og det realistiske

WHO oplyser, at man vil fastholde sit gamle råd om, at sukker højst bør udgøre 10 pct. af det daglige kalorieindtag.

Men 5 pct. er målet, lyder meldingen.

”5 pct. er det ideelle mål, og de 10 pct. er det mere realistiske mål,” siger professor Francesco Branca, direktør for WHO’s afdeling for ernæring og sundhedsudvikling, til Financial Times.

Han tilføjer, at fedme påvirker 500 mio. mennesker på verdensplan og især er et stigende problem i udviklingslandene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.