*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
International

Klimakommissær går i sultestrejke

"Det er på tide at stoppe galskaben." Klimakommissær sultestrejker under klimatopmødet.

Nødhjælpsorganisationer kæmper med at få mad og vand frem til de mange nødstedte filippinere. Foto: Bullit Marquez/AP

Under formiddagens indledende taler på klimatopmødet COP19 i Warszawa annoncerede den filippinske klimakommissær, Yeb Sano, at han ville gå i sultestrejke gennem topmødet, indtil der bliver fundet et 'meningsfuldt resultat' under klimaforhandlingerne.

I en meget følelsesladet afslutning på sin tale, fortalte Yeb Sano, at tyfonen Haiyan også havde ramt hans hjemby i Filippinerne, og han stadig ventede på at høre fra sine familiemedlemmer.

"Jeg kæmper med at finde ord selv for de billeder, som vi ser i nyhederne. Jeg kæmper med at finde ord, til at beskrive hvad jeg føler om de tab og de skader, som vi har lidt," fortalte en tydeligt berørt Yeb Sano til de øvrige fremmødte på klimatopmødet i Polen.

"I solidaritet med mine landsmænd, som kæmper for at finde mad der hjemme, og med min bror, som ikke har fået mad i de sidste tre dage, med al respekt, hr. Præsident, så vil jeg nu begynde en frivillig faste for klimaet. Det betyder, at jeg frivilligt vil afstå fra at spise mad under denne COP, indtil et meningsfuldt mål er i sigte," sagde han.

"Stop galskaben"

Tyfonen, der forventes at have dræbt op mod 10.000 filippinere, ramte fredag den 8. november og er den stærkeste storm, der nogensinde er registreret. Yeb Sano mente i sin tale, at den forfærdelige krise, som Filippinerne nu står i, kommer af verdens klimaforandringer.

"Hvad mit land går gennem som resultat af disse ekstreme klimaforandringer er galskab. Klimakrisen er galskab. Vi kan stoppe galskaben. Lige her i Waszawa," sagde klimakommissæren.

For vi kan ikke bare sidde og forblive hjælpeløse, mens vi stirrer på en international stilstand i opgøret mod klimaforandringer. Det er nu, er vi skal gøre noget. Og vi har brug for en nødvej for klimaet, fortsatte hans opfordring til de fremmødte.

Find løsninger

Helt konkret så ønsker Yeb Sano at se meningsfulde fremskridt i forbindelse med de rige industrilandes tidligere løfte om at give 100 mia. dollars om året fra 2020 i støtte til udviklingslande. Pengene skal hjælpe landene med at håndtere konsekvenser af klimaforandringerne. Ligeledes efterspurgte han blandt andet, at etableringen af en tabs- og skadesmekanisme bliver gennemført, og at ambitionerne om at stabilisere udledningen af drivhusgasser bliver hævet.

Klimakommissæren udfordrerede også alle klimaskeptikere til at komme og besøge Filippinerne eller andre steder, der har været udsat for konsekvenserne af klimaforandringerne.

"For alle jer der stadig benægter, at klimaforandringer er virkelighed; Jeg udfordrer jer til at komme ned fra jeres gyldne tårn og væk fra lænestolens komfort," lød det.

På klimatopmødets første dag blev der desuden holdt tre minutters stilhed for at markere tragedien, der har ramt øgruppen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her