*

International

En forsmag på fremtiden

Global opvarmning vil formentlig føre til flere katastrofer som i Filippinerne, hvor mindst 10.000 er døde.

Tyfonen ”Haiyan”, der har dræbt over 10.000 mennesker, fordrevet andre 478.000 fra deres hjem og berørt i alt 4,5 mio., kan være en forsmag på, hvad der er i vente i et varmere klima. Tyfonen er formentlig den kraftigste, der nogensinde er registreret, og ifølge klimaforskere tyder meget på, at det hænger sammen med den globale opvarmning.

»Der er ingen tvivl om, at dette er en konsekvens af, at det bliver varmere på kloden,« lyder det fra klimaforsker Sebastian Mernild fra Center for Scientific Studies i Valdivia i Chile.

Professor i meteorologi Eigil Kaas fra Københavns Universitet mener, at det vil være logisk, hvis orkanerne bliver kraftigere, selv om det er umuligt at sige helt sikkert.

»Det er varme og vanddamp, der driver orkanerne. Når det bliver varmere på kloden, får orkanernes motor med andre ord flere hestekræfter,« forklarer Eigil Kaas.

Hele dagen i går forsøgte nødhjælpsarbejdere at få overblik over, hvor omfattende katastrofen er.

»Træer er knækket, barken er revet af, huse er ødelagt, mange steder er de fuldstændig knust. Ødelæggelserne er chokerende,« lød forklaringen fra Praveen Agrawal, leder af FN’s Fødevareprogram, WFP, i Filippinerne, efter at have besøgt Tacloban – en by med 220.000 indbyggere. Byen er nærmest jævnet med jorden.

Antallet af døde blev i går sat til 10.000, men alle forventer, at tallet stiger de kommende dage. Guiuan, en by med 40.000 indbyggere, der ligger tæt på, hvor tyfonen gik i land, har myndighederne endnu ikke haft kontakt til.

Myndighederne skønner, at tyfonen har smadret 70-80 pct. af alt, den har passeret.

Katastrofechef Arne Vågen fra Dansk Røde Kors betegner situationen således:

»En kolossal katastrofe.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her