Skrivemaskinen får comeback i Kreml
Statstjeneste har sendt en usædvanlig indkøbsordre ud efter spionskandale.
Los Angeles
I dag har computere med tekstbehandlingssystem næsten udryddet skrivemaskinen.
Noget kunne dog tyde på, at den gammeldags maskine kan få et overraskende comeback i visse miljøer.
Den russiske statssikkerhedstjeneste, FSO, der er ansvarlig for dele af kommunikationssikkerheden i Kreml i Moskva, er nemlig på jagt efter det gamle skriveredskab.
Nyt behov
Tjenesten, som har efterfulgt KGB, er ifølge avisen Izvestia på udkig efter 20 skrivemaskiner og er tilsyneladende villig til at betale et beløb svarende til 4.500 kroner for hver enkelt maskine.
Efter 1991 har Ruslands præsident og hans administration haft kontor i Kreml, mens regeringen og parlamentet har bygninger ude i byen.
Ifølge sikkerhedstjenesten har den seneste tids spionskandaler gjort det nødvendigt at udvide bestanden af skrivemaskiner for at dæmme op for lækager.
Henvisning til efterlyst amerikaner
FSO henviser i den forbindelse til hjemmesiden Wikileaks afsløringer samt den aktuelle spionskandale med den afhoppede it-ekspert Edward Snowden i hovedrollen.
”Efter skandalerne med distribution af hemmelige dokumenter hos Wikileaks, Edward Snowdens afsløringer og meldinger om aflytninger af Dmitrij Medvedev (Ruslands præsident, red.) under hans besøg ved G20-mødet i London, er det blevet besluttet at udvide denne praksis,” siger en unavngiven FSO-kilde ifølge den russiske avis.
Snowden, der tidligere har arbejdet for efterretningstjenesten National Security Agency, fik gennem sit job adgang til hemmelige informationer om USA's omfattende overvågning - både lokalt i USA og i andre lande.
Informationerne delte han senere med flere medier.
Individuelt trykmønster
Ifølge FSO-kilden bruges skrivemaskiner fortsat ved udarbejdelse af særlige dokumenter, der præsenteres for præsident Vladimir Putin.
Fordelen er tilsyneladende, at hver skrivemaskine – modsat printere – efterlader sit helt egen individuelle og identificerbare trykmønster, og dermed er det nemmere at spore og knytte ethvert dokument til den pågældende maskine.
Edward Snowden, der eftersøges af USA for at have lækket militære hemmeligheder, menes fortsat at opholde sig i ”ingenmandsland” i den internationale lufthavn i den russiske hovedstad i Moskva.
Han har dog modtaget et tilbud om politisk asyl i Venezuela.