- Opdateret 04/06/2013 kl. 15:59
Nato ser cyberangreb som stor trussel
Natos forsvarsministre skal diskutere cyberforsvar efter flere angreb på blandt andet militære netværk.
Cyberangreb er en af de største trusler mod samfundet, når vira eksempelvis kan sætte atomkraftværk, lufthavne og elforsyningsnet ud af spillet.
Det er en billig måde, hvorpå terrorister kan forvolde stor skade, og derfor vil Nato sætte større fokus på området i fremtiden.
Det er baggrunden for, at generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, tirsdag forud for et møde med Nato-landenes forsvarsministre sammenstiller cyberangreb med nogle af de største trusler mod samfundet i dag.
- Fra terrorisme til masseødelæggelsesvåben, pirateri og cyberangreb.
- Vi må overveje, hvad alliancen kan gøre for at hjælpe nationer, der beder om assistance til at beskytte deres nationale netværk mod cyberangreb, siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.
Første gang
Emnet er på dagsorden for første gang ved et af Natos ministermøder, og forsvarsalliancen skal undersøge, hvordan landene bedre kan støtte hinanden, når det handler om at forsvare sig mod hackere.
Det er dog et område, hvor flere medlemslande er stærkt skeptiske over for en fælles handlingsplan, da de er tilbageholdende med at dele konkrete efterretninger.
Det er ikke kun militære netværk, der er udsat, og derfor er et af kernepunkterne i debatten at redegøre for, hvornår Nato skal træde til og i yderste konsekvens at assistere medlemslandene gennem den såkaldte musketered, der siger, at et angreb på ét land er et angreb på alle.
Cyberfællesskab
Spørgsmålet er, om de andre lande skal træde til, hvis terrorister eksempelvis angriber Københavns Kommune eller udbetalingen af overførselsindkomster.
I et debatindlæg i avisen Washington Post lufter Anders Fogh Rasmussen ideen om at skabe et mere sikkert cyberfællesskab. Medlemslandene skal kunne dele informationer og koordinere træningen, så nationale eksperter kan dele deres viden.
Nato udbygger alliancens cyberforsvarsmyndighed i Tallinn og opretter såkaldte "Rapid Reaction Teams", der skal beskytte alliancens egne netværk. Samtidig åbner Fogh op for muligheden for at gøre dem tilgængelige for alle Nato-lande.
Hagel: En af de største trusler
Forud for mødet sagde USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, i sidste uge, at også USA ser på området som værende en af de største trusler i dag.
- Vi øger vores budget betydeligt på området for cyberangreb, sagde han ifølge det amerikanske forsvarsministerium.
Han har tidligere beskyldt Kina for at stå bag angreb på amerikanske dataanlæg og udføre cyberspionage.
Ritzau