Homolovgivning stormer frem i Vesteuropa
Frankrig har indført ny lov for homoseksuelle. Men hvordan ser det ud i resten af Europa?
Danmark var det første land i verden til at tillade registreret partnerskab for homoseksuelle i 1989.
Siden da er andre europæiske lande gået foran med love, der har tilladt ægteskab for homoseksuelle, samt at homoseksuelle adopterer børn.
I dag tillader Danmark både vielse af homoseksuelle, såkaldt stedbarnsadoption, hvor den ene forælder er biologisk forælder til barnet, og anonym adoption.
Og nu er Frankrig altså det 14. land i verden, der tillader bøsser og lesbiske at blive viet.
Frankrig vedtager samlet pakke
Mens den danske lovgivning for homoseksuelle er blevet til skridt for skridt henover de seneste 20 år, har Frankrig nu vedtaget en lov, der både tillader ægteskab og anonym adoption.
Loven har været undervejs siden François Hollande blev valgt ind som præsident sidste år og har mødt modstand fra befolkningen og den katolske kirke.
Med den nye lov slutter Frankrig sig altså til lande som Island, Norge, Sverige, Danmark, Holland, Belgien og Spanien, der alle har tilladt, at bøsser og lesbiske kan blive viet og adoptere anonymt.
Vesteuropæiske afstikkere
Selv om de fleste vesteuropæiske lande anerkender homoseksuelle forhold, ligger det gamle EU-land, Italien, uden for. På grund af den katolske kirkes stærke indflydelse, kan homoseksuelle par, der er blevet gift uden for Italien, ikke få anerkendt deres ægteskab.
Da Romano Prodi forsøgte at indføre registreret partnerskab i sin regeringsperiode, blev han altså modarbejdet af Italiens politiske højrefløj og den katolske kirke .
Længere vestpå er situationen imidlertid en anden. I Irland, hvor kirken også har meget indflydelse, tillader man både registreret partnerskab, og homoseksuelle par har ret til at adoptere anonymt på lige fod med heteroseksuelle par.
Østeuropæiske lande har forbud
I meget af Østeuropa er partnerskaber mellem homoseksuelle langt fra anerkendt, og mange steder decideret forbudt.
Da Polen blev medlem af EU i 2004, forsøgte venstrefløjsregeringen at indføre registreret partnerskab, hvilket ikke lykkes. Polen hører altså fortsat til de lande, der forbyder ægteskaber, som ikke er mellem en mand og en kvinde, selv om mange kæmper for at få rettighederne indført.
I januar vedtog det russiske parlament førstebehandlingen af en lov, der skulle beskytte børn mod homoseksuel propaganda, som det hed sig. Loven forbyder bøsser og lesbiske at skilte med deres seksualitet og kan medføre bødestraf.
Problemer med adoptionslande
Selv meget af Vesteuropa og nogle amerikanske stater tillader, at homoseksuelle adopterer på lige vilkår med heteroseksuelle, sætter afgiverlandene dog ofte hælene i.
Selv om homoseksuelle par i Danmark altså har haft mulighed for at adoptere anonymt siden 2010 giver det ofte problemer, fordi afgiverlandene ikke anerkender rettighederne for homoseksuelle.
Ifølge Adoption og Samfund er Kina for eksempel begyndt at kræve en erklæring fra eneadoptanter om, at de ikke er homoseksuelle, hvilket formentlig er en reaktion på lovændringerne i forskellige europæiske lande de senere år.