Eksplosion kraftigere end en a-bombe
Omkring 950 sårede i Rusland. Astrofysiker: Så store skal meteorer være, før de kan opdages
Der meldes om over 950 sårede efter meteorstormen, som ramte Chelyabinsk-regionen i Rusland fredag morgen. 725 personer har modtaget lægehjælp alene i byen Chelyabinsk.
3000 bygninger blev beskadiget, da meteoren ramte området omkring byen, heraf 34 lægebygninger og 361 skoler og børnehaver, skriver byen hjemmeside.
SE OGSÅ Amatørvideo: Meteor lyste himlen op
Kraftigere end Hiroshima
De massive ødelæggelser efter meteorsten-nedslagene i Rusland skyldes ikke de fysiske nedslag. Det er derimod trykbølgen, der er ødelæggende, fortæller astrofysiker Uffe Graa Jørgensen fra Niels Bohr Instituttet i København:
"Trykket fra eksplosionen er enormt energirigt. Så eksplosionen har formentligt været væsentligt kraftigere end atombombeeksplosionen over Hiroshima. Men meteorstenen eksploderede noget højre oppe i atmosfæren. Det er derfor den ikke har været ligeså ødelæggende."
Hør braget efter russisk meteor
100.000 kilometer i timen
Meteorstenen kom med cirka 100.000 kilometer i timen, og det tog blot nogle få sekunder, da den brød igennem atmosfæren. Meteorstenen blev derfor ekstremt varm på overfladen, men forblev iskold inden.
Efterfølgende mødte meteorstenen det kolossale lufttryk, som den dannede foran sig og eksploderede, fordi spændingerne bliver for store.
"Desværre kan man ikke forudse dem helt ned i den størrelse, som den, der faldt i nat," fortæller astrofysiker Uffe Graa Jørgensen fra Niels Bohr Instituttet i København.
Så store skal de være
Himmellegemerne skal være omkring en kilometer i diameter, før det er muligt at opdage dem med den overvågning, der bliver brugt i dag.
"Det er kolossalt stort i forhold til, hvad vi har set i dag," fortæller Uffe Graa Jørgensen. Russernes bedste videoer af meteorregn
Asteroiden 2012 DA 14, som passerer Jorden i nat, er 50 meter i diameter. Man opdagede den ved et tilfælde, da der ikke findes noget systematisk overvågning over himmellegemer af den størrelse.
Eksploderede i 15 kilometers højde
Der er ikke kommet et endeligt estimat over, hvor stor meteorstene var, men ifølge bureauet AP skulle stenen have vejet omkring 10 tons, inden den eksploderede.
"Mit bud på det set ud fra eksplosionskraften er, at det er en sten på omkring fem meter i diameter. Og så er den eksploderet i en 10-15 kilometers højde."
Efterfølgende spredes stumperne i alle retninger, fortæller Uffe Graa Jørgensen. Det er nogle af de stumper, man kan finde.
SE OGSÅ Amatørvideo: Meteor lyste himlen op
SE OGSÅ Hør braget efter russisk meteor