Den er helt gal ved Andesbjergene
Gletsjere ved verdens længste bjergkæde er ved at forsvinde, og det udløser et prekært problem.
Los Angeles
Gletsjerne ved Andesbjergene langs Sydamerikas vestkyst er skrumpet med 30 til 50 pct. siden 1970’erne.
Det fastslår en undersøgelse, som påpeger, at gletsjernes tilbagetog foregår i det højeste tempo i en periode på 300 år.
Temperaturstigninger
Undersøgelsens pointer er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cryosphere.
En gletsjer er betegnelsen for en flerårig sne- og isaflejring, der bevæger sig ned ad skråninger som følge af sin egen masse.
Forfatterne bag rapporten siger, at den generelle tilbagetrækning primært skyldes en gennemsnitlig stigning i temperaturen på 0,7 grader i tidsperioden 1950 til 1994.
Istykkelse reduceret
Gletsjerne, som forsyner millioner af sydamerikanere med vand, er under tilbagetog alle steder ved den 7.500 kilometer lange bjergkæde, men isen smelter især omkring bjergkædens små gletsjere ved lavere højde.
Ved de lavtliggende gletsjere er isens tykkelse de fleste steder reduceret med over en meter siden slutningen af 1970’erne, påpeger forskerne.
”Idet den maksimale tykkelse af disse mindre, lavtliggende gletsjere sjældent overstiger 40 meter, vil de sandsynligvis forsvinde helt indenfor de kommende årtier,” siger undersøgelsens hovedforfatter Antoine Rabotel fra Laboratoriet for glaciologi og miljømæssig geofysik i Grenoble, Frankrig.
Problemer med vandforsyning
Han fastslår, at der kun er registreret få variationer i regionens nedbørsmængde, hvorfor denne faktor ikke kan have indvirket på gletsjernes retræte.
Men uden ændringer i nedbørsmængden risikerer regionen problemer med massiv vandmangel, hvor flere større byer vil blive udfordret.
La Paz, den største by i Bolivia, påvirkes, fordi gletsjere forsyner store dele af byens 1,5 mio. indbyggere med vand.
Følsom indikator
FN’s klimapanel har tidligere påpeget vigtigheden af at fokusere på bjerggletsjere som følsomme indikatorer for klimaforandringer.
Klodens bjerggletsjere har med få undtagelser været på et tilbagetog siden begyndelsen af det 20. århundrede.
Undtagelserne omfatter gletsjere i Himmalaya, Jordens højeste bjergkæde, hvor de flere steder har forøget deres masse og udbredelse.