Hizbollah ønsker ikke frivillige krigere

På trods af stor sympati blandt både palæstinensere og libanesere over hele verden vil det næppe strømme til Libanon med udenlandske krigere, der vil kæmpe sammen med Hizbollah-militsen mod Israel. Hizbollah har ikke råd til at lukke utrænede soldater ind i deres velsmurte og topmoderne krigsmaskineri.

Hizbollahs militære angreb på Israel er en så nøje planlagt militær aktion med toptrænede soldater, at man fra Hizbollahs side ikke er interesseret i, at utrænede udenlandske sympatisører møder op i landet for at kæmpe sammen med Hizbollah.

Derfor er der heller ingen Hizbollah-støtter i Danmark, der i øjeblikket overvejer at tage til Libanon for at kæmpe mod israelerne. Sådan lyder konklusionen fra mange Hizbollah-støtter på gaden i Danmark.

Faktisk taler flere af dem om, at Hizbollah-lederen, Hassan Nasrallah, ligefrem har frabedt sig, at folk rejser til Libanon for at kæmpe.

»Han vil hellere have støtte i form af penge gennem indsamlinger,« siger en ung shiamuslim fra Århus.

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra Det Svenske Forsvarsakademi mener heller ikke, at Hizbollah vil tillade amatører og utrænede mænd i at komme i nærheden af krigshandlingerne.

»De har en meget disciplineret styrke, men der er selvfølgelig individer, der vil forsøge at dukke op og kæmpe, men de vil helt sikkert møde modstand fra Hizbollah. Hizbollah ønsker fuldstændig kontrol over konflikten, og Nasrallah har også tidligere sagt, at man ikke skulle begynde at lave egne enheder i Libanon, da det vil skade deres politiske mål. Dette handler om disciplin.«

Sikkerheden

Også af sikkerhedsmæssige årsager er Hizbollah modvillige over for at modtage horder af frivillige krigere fra andre lande, som man har set det i Irak.

»Dette er en helt anden type partisanbevægelse end den, vi ser i Irak i dag. Det billede, som vi ser af Hizbollah i gaderne i Libanon, er ikke militsfolk i uniform. Det er folk, der tager sig af flygtningene, folk der laver socialt arbejde, politikere og PR-folkene. Deres militære aktioner skjuler de, så man kan ikke bare møde op og blive en del af militsen. Det er meget vigtigt for Hizbollah, at de kan operere hemmeligt, og så kan man ikke have offentlige rekrutteringskontorer,« siger Lars Erslev Andersen, lektor på Center for Mellemøststudier.

Ingen mangel på folk

Han mener heller ikke, at Hizbollah står og mangler folk.

»De har formentlig et udmærket grundlag at rekruttere fra i Libanon, og det har de god erfaring med, så det er min vurdering, at de slet ikke har brug for frivillige udenlandske krigere,« siger Lars Erslev Andersen.

Eksperterne taler også om et nyt Hizbollah, der er en kombination af de gamle martyrdyder (kæmp til du dør) og nye højteknologiske våben, der til tider har vist sig at kunne måle sig med de israelske, der ellers har været kendt for at være en af de mest moderne hære i verden.

Blandt andet har israelerne skudt et ubemandet fly ned over det nordlige Israel. Enten var flyet beregnet på rekognoscering, eller også kunne det have været udstyret med bomber.

Hizbollah har også gjort det af med tre af israelernes avancerede Merkava-tanks med højteknologiske missiler.

»Deres hær har vist sig at være meget dygtig, og man har udnyttet højteknologiske våben på et hidtil uset niveau. Både taktisk og mediemæssigt, har deres strategi været ganske effektiv,« siger Magnus Ranstorp.

Godt organiseret

Lars Erslev Andersen mener ikke, at brugen af højteknologiske våben er noget særligt nyt i Hizbollah-sammenhænge.

»Det, som har kendetegnet Hizbollah som milits helt tilbage fra borgerkrigen, er netop, at det er en vældig godt organiseret milits, som er dygtig til at gennemføre aktioner. Helt frem til at israelerne trak sig ud af Sydlibanon i 2000, var Hizbollahs kamp kendetegnet ved brugen af højteknologiske våben som fjernstyrede bomber,« siger Lars Erslev Andersen.

Hvis man skal tale om et nyt Hizbollah, mener han, at det snarere er på det ideologiske plan, at en forandring har fundet sted.

»De er blevet dygtigere militært, helt sikkert, men hvis man skal tale om et nyt Hizbollah, er det, at de har ændret deres ideologi fra at være en slags forlænget arm for den iranske revolution til at blive en libanesisk nationalistisk bevægelse,« siger Lars Erslev Andersen.

Der har også i den israelske presse været forlydende om, at der blandt de døde Hizbollah-krigere er fundet identitetspapirer, der indikerer, at iranere fra Irans Revolutionære Garde deltager i de væbnede kampe mod Israel, men det har Hizbollah afvist i en pressemeddelelse.

»Hizbollah nægtet kategorisk disse løgne, som fjenden udspreder om, at iranske krigere er indblandet i konfrontationerne med besættelsestropperne,« lød beskeden fra Hizbollah til medierne.

På gaden i Danmark er der dog én ting, som kan få Hizbollah-støtterne til at tage til Libanon og kæmpe.

»Hvis israelerne ligefrem besætter Sydlibanon som tidligere, er det en helt anden situation, og så vil folk tage af sted,« siger en ung mandlig Hizbollah-støtte.

pernille.ammitzboell@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.