Det avancerede israelske militær

Israels militær er et af de mest avancerede i verden, og både mænd og kvinder har værnepligt. Israel er sin egen våbenleverandør, men indgik sidste år en våbenaftale med USA om højt teknologisk udstyr.

Tel Aviv

For et land omgivet af potentielle fjender har det været vigtigt for Israel at udvikle et solidt militær. Israels militær er et af de mest avancerede i verden, og landet producerer selv højteknologiske våben.

En dags kamphandlinger i det sydlige Libanon koster Israel flere end 67 mio. danske kroner, men flere militærkilder har de seneste uger givet udtryk for, at Israel i princippet kan blive ved med at angribe Hizbollah i lang tid endnu.

Derfor overrasker det også tidligere majorgeneral i den israelske hær, Shlomo Gazit, der nu er seniorrådgiver ved det anerkendte Jaffee Center for Strategiske Studier, Tel Aviv Universitet, at Israel har bedt om en hurtig levering af satellit- og laserstyrede bomber fra USA.

»Jeg er overrasket over, at Israel har behov for flere leverancer, for min vurdering er, at Israel ikke er i nød. Tilstanden af den israelske hær er stadig lige så avanceret, som den har været de seneste 30 år - og den er meget avanceret,« siger han.

Velkendte våben

Sidste år indgik Israel en omfattende våbenaftale med USA om levering af avancerede våben, og det er den, som Israel trækker på nu. Men ifølge tidligere efterretningsagent Shmuel Bar, nu seniorrådgiver ved Instituttet for Politik og Strategi, er de våben, som Israel modtager fra USA, ikke en ny type våben - de er velkendte.

»Israels militær og forsvarsstyrker er en af verdens mest avancerede, og den leverance af laser- og satellitvåben, som vi får fra amerikanerne, er ikke nye våben for os. Det er noget, som vi har haft tidligere. Israel producerer våben på et højt plan, og USA er det eneste land, der producerer så avancerede våben, som lever op til israelske standarder,« siger han.

Alle jøder i Israel har værnepligt, når de fylder 17 år, og mens mændene skal være inde i 36 måneder, har kvinderne værnepligt i 21 måneder.

Det giver Israel en massiv styrke.

Tidligere var Irak en afgørende faktor i de israelske militær-beslutninger, da tidligere præsident Saddam Hussein direkte gav udtryk for sit ønske om at udslette Israel. Så tilbage i 2003, da amerikanerne havde invaderet Irak, blev en nedrustning diskuteret i Israel, men usikkerheden om Syriens position og Irans atomvåben betød, at Israel stadig bruger 7,7 procent af sit BNP på sit militær - til sammenligning brugte Danmark 1,5 procent i 2004.

Forskellige luftvåben

Den israelske hær ønsker ikke at give konkrete oplysninger om sit materiel, men det er velkendt, at det israelske luftvåben råder over mange forskellige luftvåben - bl.a. F-15 fly, F-16 fly samt Apache- og Cobra kamphelikoptere. Inden for de seneste par år har Israel også købt 102 amerikanske F-16I jagere med ekstra brændstoftanke samt to ekstra tyske Dolphin-ubåde med kapacitet til at affyre atommissiler. Israel menes at have atomvåben.

»Netop fordi den almindelige opfattelse er, at Israel har atomvåben, har ingen arabiske lande tidligere har turdet angribe os, fordi de har en tro på, at vi er i besiddelse af dem,« siger Shmuel Bar, som understreger, at det i den aktuelle situation ikke kun er et spørgsmål om våben - men også et spørgsmål om strategi.

Iranske missiler

Ved begyndelsen af krisen lød vurderingerne på, at Hizbollah råder over mere end 10.000 Katusja-raketter og adskillige af de såkaldte Fajr-3 og Fajr-5 raketter, der kan nå op til 70 km. ind i Israel. Militærkilder i det israelske forsvarsministerium forventer desuden, at Hizbollah har adskillige iranske missiler, der har en rækkevidde på mere end 150 km.

Så selv om eksperter er sikre på, at Iran er Hizbollah-våbenleverandør, er eksperter ikke i tvivl om, hvem der har det mest avancerede udstyr.

»Størstedelen af Hizbollahs våben er primitive raketter, Israels udstyr er højteknologisk,« siger Shmuel Bar.

sanne.gram@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.