Verden fordømmer Israel

Forfærdelse, sorg og chok over Israels bomber mod børn og kvinder i Libanon øger presset massivt på både Israel og USA om en hurtig våbenhvile. Et kursskifte i USA er måske på vej i en uge, hvor kriseløsning vil dominere den globale dagsorden.

Bruxelles

Det israelske luftangreb, der i går dræbte mere end 50 civile libanesere i en landsby, heriblandt mindst 37 børn, bliver mødt med chok, fordømmelse og vrede over hele kloden.

Både EU, FN's generalsekretær, Kofi Annan, samt en stor gruppe lande, herunder Danmark, opfordrede i går aftes til en øjeblikkelig afslutning på kampene mellem Hizbollah og Israel i det sydlige Libanon.

Kan forcere våbenhvile

Samtidig bliver Israels bomber mod civile betegnet som en uacceptabel og uforsvarlig optrapning af konflikten, mens verdenssamfundet kæmper for at løse den 20 dage lange konflikt.

Hvor tragisk det end kan lyde, tyder meget dog på, at det udskældte israelske angreb på landsbyen Qana kan give ny drivkraft til planerne om en hurtig våbenhvile. Selv om Israel blankt afviser en våbenhvile og tværtimod bebuder, at offensiven fortsætter 10-14 dage mere, lægger de mange civile ofre stigende internationalt pres på Israel, men også på USA, der hidtil har støttet Israels ret til at forsvare sig selv.

Præsident George W. Bush slås nu på hjemmebanen med voldsomme tv-billeder af børne- og kvindelig, der i går aftes stadig blev gravet ud af ruinerne i Qana. I flere uger har amerikanerne stået hårdt fast på, at en våbenhvile skal være »varig« frem for øjeblikkelig, men de mange dræbte i Libanon øger presset for en hurtig løsning i FN, der skal drøfte sagen på en række vanskelige møder i denne uge.

Meldingerne fra den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice i Jerusalem i går om, at »tiden er inde til en våbenhvile«, kan være første skridt mod et amerikansk kursskifte.

»Jeg er dybt bedrøvet over de forfærdelige tab af uskyldige liv,« sagde Condoleezza Rice, der samtidig indtrængende opfordrede Israel til at undgå drab på civile under de militære operationer.

Den amerikanske udenrigsminister ville dog stadig ikke opfordre til øjeblikkelig våbenhvile og gentog atter amerikanske krav om, at en våbenstilstand ikke må betyde, at man blot vender tilbage til samme situation, som før konflikten brød ud 12. juli, da Hizbollah tog to israelske soldater til fange.

»Vi vil have en våbenhvile hurtigst muligt. Hvis det var muligt ville jeg have ønsket en våbenhvile i går, men parterne er nødt til at blive enige om en våbenstilstand, og visse betingelser er nødt til at falde på plads først,« sagde Rice.

USA's forsøg på at presse Israel og Libanon til en aftale om en international fredsstyrke og en FN-resolution om våbenhvile faldt også på gulvet med et brag i går. Condoleezza Rice fik besked om, at hun alligevel ikke var velkommen til et møde i Libanon, og hun vender sandsynligvis tilbage til Washington allerede i dag.

Kræver undersøgelse

Libanons premierminister, Fuad Siniora, fordømte, hvad han kaldte »israelske krigsforbrydere.« Han fastslog, at der ikke bliver forhandlinger med Israel, før en våbenhvile er på plads, og han kræver en international undersøgelse »af Israels massakrer i Libanon«.

Både Hizbollah og den militante palæstinensiske gruppe Hamas erklærede samtidig hævn og straf for »den rædselsvækkende massakre«.

EU's udenrigskommissær, Benita Ferrero-Waldner, krævede sammen med Unionens udenrigschef, Javier Solana, et øjeblikkeligt stop for volden. Hun kritiserede det israelske angreb for at være en »optrapning af volden, som er uforsvarlig på et tidspunkt, hvor det internationale samfund forsøger at finde en fælles løsning på konflikten«.

Frankrigs præsident, Jacques Chirac, udsendte på linje med mange andre europæiske ledere straks en erklæring, der fordømte angrebet og opfordrede til omgående våbenstilstand. Storbritanniens udenrigsminister, Margaret Beckett, kaldte angrebet for »forfærdende og frygteligt«, men der kom som hidtil ingen opfordringer til en øjeblikkelig våbenhvile fra briterne, der støtter USA's linje.

Den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtrykte tilsvarende forfærdelse over det israelske angreb, som han kaldte helt uacceptabelt, og han appellerede til alle parter om hurtigst muligt at stoppe kamphandlingerne og til at få den nødvendige FN-resolution på plads.

»Dette meningsløse bombardement, der kommer efter det meningsløse angreb på FN-observatørerne forleden, viser desværre, at Israel - stik imod hensigten med at svække Hizbollah og styrke Libanons demokrati - er i færd med at styrke Hizbollah og svække Libanon,« sagde Per Stig Møller.

Angrebet skabte også oprør i den arabiske verden. Jordans kong Abdullah betegnede det israelske angreb som en »forfærdelig forbrydelse«, der er et brud på alle internationale love og konventioner. Samme melding kom fra den palæstinensiske præsident, Mahmud Abbas, der også krævede øjeblikkeligt stop for kampene. Den egyptiske præsident, Hosni Mubarak, fordømte angrebet og kaldte Israel uansvarlig.

Syrien og Iran, der bliver beskyldt for at forsyne Hizbollah med raketter, blandede sig også med fordømmelser. Iran opfordrede til, at både israelere og amerikanere bør retsforfølges for krigsforbrydelser.

Israel beklager tab

Israel udtrykte beklagelse over de civile tab, men landets premierminister, Ehud Olmert, forsvarede sig mod kritikken og sagde under et regeringsmøde, at samtlige beboere i landsbyen var blevet advaret på forhånd med opfordringer til at fjerne sig. Olmert erklærede samtidig, at offensiven fortsætter.

»Israel har ikke travlt med at indgå en våbenhvile. Vi skal først nå til det punkt, hvor vi kan sige, at vi har nået de vigtigste mål, som vi har sat os,« sagde Ehud Olmert, der også blev citeret for at sige, at angrebet mod landsbyen skete, fordi Hizbollah-militsen bruger stedet til at affyre hundredvis af raketter mod mål i Israel.

Iagttagere påpeger, at Israel især frygter, at Hizbollah vil benytte en eventuel våbenhvile til at udråbe sig selv som sejrherre og bruge tiden på at omorganisere sig og skaffe nye våben.

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.