I dag får François Hollande magten og atom-koderne

<p>I dag indsættes socialisten François Hollande i præsidentembedet i Frankrig. Med magten følger koderne til de franske atomvåben og æren af at udnævne landets nye premierminister. Sidst på dagen flyver han til Berlin.</p>

Paris Selv for en fransk præsident må dagen i dag betegnes som særdeles travl.

Landets nyvalgte leder, François Hollande, skal både indsættes officielt i embedet, udnævne sin premierminister og så af sted til Tyskland. Det hele begynder kl. 10 med en kort samtale med landets siddende præsident, den konservative Nicolas Sarkozy, i præsidentkontoret i Elysée-palæt. De to skal gennemgå de vigtigste politiske sager, herunder koderne til aktiveringen af Frankrigs atomvåben.


Herefter følger en stribe ritualer med kanonskud og ordener, før François Hollande ligesom sine forgængere kan køre en tur op ad Champs-Elysées. Det sker i en miljørigtig bil af mærket Citroën.

Om eftermiddagen kommer det øjeblik, præsidenterne selv har indflydelse på, nemlig hvilke franske historiske personligheder, de vil ære. François Hollande har valgt at holde tale foran en gruppe skoleelever ved foden af statuen af Jules Ferry i Tuileri-haven.

Ferry, der var landets undervisningsminister fra februar til november i 1883, var også fortaler for gratis og obligatorisk skolegang. Hollande vil også ære videnskabskvinden Marie Curie, som fik nobelprisen i fysik i 1903 og i kemi i 1911. Valget af de to skal bl.a. symbolisere, at skolen, ungdommen og forskningen er blandt Hollandes prioriteter.


Afsted til Merkel


François Hollande har været tavs om, hvem han vil have med i sin regering. I dag afsløres kun premierministeren, mens de forskellige ministre udnævnes i morgen. Blandt favoritterne til premierministerposten er formanden for socialistpartiet og borgmester i Lille, Martine Aubry. Aubry befinder sig til venstre i socialistpartiet. Hun havde haft bedre chancer, hvis venstrefløjskoalitionen Front de Gauche, havde klaret sig godt i valget. De endte med godt 11 pct. af stemmerne ved første runde og dermed i underkanten af, hvad de havde håbet på.

Dermed kan Hollande muligvis give pladsen til sin nære ven, Jean-Marc Ayrault, borgmester i Nantes. Hans største problem ligger i, at han i 1997 blev idømt seks måneders betinget fængsel og en bøde på 30.000 francs for nepotisme. Han gav en kontrakt til en bekendt frem for at sende den i udbud. Til hans forcer hører til gengæld, at han er uddannet tysklærer.


For Frankrig arbejder tæt sammen med Tyskland for at styrke det europæiske samarbejde. Og som afslutning på dagen flyver Hollande netop til Berlin for at møde kansler Angela Merkel.

De to vil uden tvivl diskutere finanspagten. For Hollande er det afgørende, at pagten ikke kun handler om budgetdisciplin, men også indebærer investeringer i vækst. Merkel har flere gange udtalt, at hun også vil skabe vækst i Europa, men via reformer af arbejdsmarkedet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.