Et venskab er sat på prøve

USA og Storbritannien står tæt sammen. Det vækker ikke udelt begejstring blandt briterne.

London Det såkaldt særlige forhold mellem USA og Storbritannien vil blive testet, når premierminister Tony Blair i dag besøger George W. Bush i Washington. Blair er under voksende pres hjemmefra for at vise, at den britiske regering ikke blot blindt følger den amerikanske i Mellemøst-konflikten.

Påstande om, at USA brugte en flybase i Skotland til at transportere missiler til Israel, har endnu engang rettet søgelyset mod det meget tætte forhold mellem Bush og Blair, der har bestået siden 11. september 2001 og hele vejen igennem forløbet omkring krigen i Irak.

Den traditionelt konservative morgenavis The Telegraph bød på hård læsning for Blair inden afrejsen til USA med en meningsmåling, hvor 53 pct. siger, at regeringens håndtering af krisen i Libanon har været ringe eller meget ringe.

Side by side

Men måske endnu mere bekymrende for Tony Blair, så mente 64 pct., at Blair giver det udseende af at tage amerikanernes side, uanset hvad de siger.

En privat samtale, der blev opsnappet for åbne mikrofoner ved G8-mødet for nyligt, hjalp ikke Blairs image på den front. Bush hilste den britiske premierminister med ordene »Yo Blair«, og udtalelser fra Blair antydede, at han nærmest spurgte præsidenten om lov til at besøge Mellemøsten.

På onsdagens topmøde i Rom stod USA og Storbritannien ifølge forlydender side om side i kravet om, at en våbenhvile bliver et led i en bæredygtig fredsaftale. Udenrigsminister Margaret Beckett sagde, at en øjeblikkelig våbenhvile ville være nytteløs, hvis krigshandlingerne få dage senere genoptages.

Sagen om de to transportfly med en last af laserstyrede missiler, der skal være mellemlandet i Prestwick lufthavnen i Skotland på vej til Israel, har dog tydeligvis foruroliget den britiske regering. Margaret Beckett har klaget til USA og sagt, at det ser ud som om, der er sket noget, der ikke skulle være sket.

Men oppositionspartier peger på, at sagen kan give politisk bagslag. Menzies Campbell, leder af De Liberale Demokrater, der er traditionelt kritisk over for Labours udenrigspolitik, siger, at hvis USA vitterligt har brudt reglerne med mellemlandingen i Skotland, så vil det blive opfattet som en provokation.

»Det kan kun styrke mange menneskers opfattelse af, at Storbritannien bliver taget for givet i det såkaldt særlige forhold,« siger Campbell.

Pres fra Underhuset

Regeringen har indtil videre modstået pres fra Underhuset for at kræve et øjeblikkeligt stop for Israels angreb på Libanon, såvel som for Hizbollahs bombardement på Israel. Blair har sagt, at en aftale er nødt til at vinde støtte fra begge parter.

Premierministeren, der trådte til i 1997, er blevet gradvist svækket i de senere år, hvis man skal tro meningsmålingerne. På det sidste er Labour-regeringen også blevet ramt af en række skandaler.

Tony Blair har sagt, at han vil gå af inden næste valg i 2009 eller 2010, men mange tror, at det vil ske langt før. Vicepremierminister John Prescott antydede forleden, at der kan ske ændringer i partitoppen meget snart. Det betyder måske på Labours kongres i september.

Mødet mellem Blair og Bush i Washington ventes at blive domineret af Libanon-krisen.

heidi.amsinck@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.