Israel foreslår våbenhvile

Og Hizbollah advarer om åben krig. Palæstinenserne afviser, at de har bedt Hizbollah om hjælp, men de sætter pris på indblandingen, hvis den får en effekt.

Tel Aviv

Mens den israelske hær i går bombede flere mål i Libanon, sendte Hizbollah-militsen adskillige katusja-raketter ind over den nordlige del af Israel. Sidst på eftermiddagen opstillede Israel tre betingelser for våbenhvile med Libanon.

»Premierministeren er indstillet på at afslutte vores operationer i Libanon, hvis Hizbollah frigiver vores to soldater, indstiller deres raketangreb, og hvis den libanesiske regering beslutter sig for at iværksætte FN's Sikkerhedsråds resolution 1559,« sagde regeringstalsmand Miri Eisin. Resolutionen kræver bl.a., at Hizbollah bliver afvæbnet.

Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, advarede til gengæld Israel om "åben krig", efter at israelske kampfly fredag angreb Hizbollahs hovedkvarter.

»Hvis I vil have åben krig, går vi i åben krig,« sagde Nasrallah på Hizbollahs egen tv-station.

Hizbollah har tidligere anført, at angrebene på Israel er et forsøg på at hjælpe palæstinenserne.

Abdullah Abdullah (Fatah), formand for Den Politiske Komité, som er rådgivningsorgan for det palæstinensiske selvstyre, understreger, at man ikke har bedt om Hizbollahs assistance.

»Men hvis det hjælper, sætter vi pris på det. Men vi er ikke interesseret i at få en tilspidset situation, vi ønsker at gå dialogens vej. Vi skal tilbage til forhandlingsbordet og forhandle fred i regionen,« siger han og understreger, at palæstinenserne ikke har kontakt med Hizbollah.

Selv om krisen i Mellemøsten for alvor begyndte, da Hamas kidnappede den 19-årige israelske korporal Gilat Shalit - og eskalerede, da Hizbollah kidnappede endnu to israelske soldater - støtter Abdullah Abdullah kidnapningen.

»Det var ikke en fejltagelse at kidnappe den første israelske soldat. Vi har over 10.000 palæstinensiske fanger i israelske fængsler. Hele verden har reageret, fordi israelske soldater er blevet kidnappet, men ingen råber op, når der bliver kidnappet palæstinensere - end ikke når palæstinensiske parlamentsmedlemmer bliver kidnappet,« siger Abdullah Abdullah og henviser til de parlamentsmedlemmer, som Israel arresterede i juni.

Krisen i Mellemøsten tog et skridt længere mod Syriens grænse, da Israel i går gennemførte adskillige luftangreb mod Libanon - blandt andet fire bombeangreb i udkanten af den libanesiske by Hermel på grænsen til Syrien. Hizbollah svarede igen med at sende raketter mod byer i det nordlige Israel.

1. sektion, side 9

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.