Rigsrevision sættes ind mod præsident

En ny og veloplagt taiwansk opposition foranlediger endnu en undersøgelse om korruption i præsident Chens administration - denne gang rettet direkte mod præsidenten.

Beijing

Frisk fra et mislykket forsøg på at afsætte præsident Chen Shui-bian ved en folkeafstemning fik Taiwans opposition fredag atter vind i sejlene, da landets rigsrevision meddelte, at man ville undersøge præsidentembedets brug af statens midler i sidste års budget.

I forbindelse med anklager fra oppositionen om misbrug fandt Taiwans rigsrevision utilstrækkelig dokumentation for forbruget af ca. 6,6 mio. kr. Ifølge rigsrevisionen fulgte mere end tre fjerdedele af udgifterne i Chens regnskab ikke retningslinjerne, og landets øverste offentlige anklagemyndighed undersøger nu sagen.

"Gammel praksis"

Præsidentens kontor meddelte fredag, at den ville samarbejde med anklagemyndigheden, men hævdede samtidig, at man havde holdt sig til en praksis, der siden 1951 har tilladt hemmeligholdelse af op mod halvdelen af præsidentembedets forbrug.

Undersøgelsen er godt nyt for det førende oppositionsparti, Kuomintang, hvis leder, Ma Ying-jeou, betragtes som kandidat til præsidentposten ved næste valg i 2008, men dårligt nyt for Taiwans skandaleramte præsident, der reelt har mistet den politiske magt to år før hans embedsperiode udlø-ber, siger Kina-eksperten Rick Baum fra det amerikanske universitet UCLA.

»Han er i alt væsentligt en hjælpeløs person. Han har afgivet en række politiske områder og fokuserer nu kun på udenrigspolitik og på relationerne på tværs af Taiwan-strædet,« vurderer professor Baum.

Familien i søgelyset

Taiwans opposition har foråret og sommeren igennem rettet stribevis af beskyldninger om korruption og nepotisme mod Chen Shui-bians familie og nærmeste medarbejdere, men det er første gang at beskyldningerne har været rettet direkte mod præsidenten.

I juni forsøgte oppositio-nen at tilbagekalde præsidenten ved en folkeafstemning, men forslaget strandede i Taiwans parlament, fordi oppositionen ikke kunne mønstre det nødvendige flertal på to tredjedele.

Tidligere på sommeren blev Chens svigersøn anklaget for insiderhandel, og Chens hustru blev i april anklaget af oppositionen for at have hjulpet en forretningsmand til gengæld for gavekort til hans stormagasin. Beskyldningerne undersøges i øjeblikket. Både Chens svigersøn og hustru benægter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.