Livni - den nye stjerne i Israel

Israels udenrigsminister, Tzipi Livni, har baggrunden i orden. Hun er jurist, har en fortid i efterretningstjenesten Mossad og hendes far var leder af Irgun, den israelske undergrundshær, der bekæmpede det britiske mandat i Palæstina under Anden Verdenskrig. Selv tror hun dog ikke på det Stor-Israel, som hendes far kæmpede for.

Udenrigsminister Tzipi Livni har kun været en del af det politiske liv i Israel siden 1999. Alligevel regnes hun for at være en af de kommende stjerner på den politiske himmel. Den 48-årige Tzipi Livni, hvis fornavn betyder fugl, er allerede godt på vej med den næsttungeste politiske post som udenrigsminister efter kun syv års politisk karriere. Med posten går hun i fodsporene på legendariske israelske politikere som Golda Meir, Shimon Peres, Ehud Barak og en af sine politiske rollemodeller Ariel Sharon. Mange sammenligner hende også med netop Golda Meir, Israels stærke kvinde.

Sharons tillid

Det er velkendt i Israel, at Tzipi Livni havde Ariel Sharons tillid, og det var da også hende, som han som den første spurgte, om hun ville gå med ham i hans nye parti, Kadima, da han forlod Likud, hvor også Tzipi Livni var minister. Hun gik med ham uden tvivl i sit sind.

Tzipi Livni er uddannet jurist og har arbejdet i mange år som advokat i den israelske efterretningstjeneste, Mossad. Det gør det ud for den manglende militære karriere, som der normalt kræves af israelske ledende politikere.

Hun kommer fra et særdeles højredrejet barndomsmiljø. Hendes far var leder af den israelske undergrundshær Irgun, der bekæmpede det britiske mandat i Palæstina. På hans gravsten, står der: »Her ligger lederen af Irgun - undergrundshæren, der kæmpede for oprettelsen af staten Israel«.

Teksten er suppleret med et kort over et Stor-Israel, hvor begge bredder af Jordanfloden er indbefattet.

Mere pragmatisk

Selv står Tzipi Livni dog for en langt mere pragmatisk udlægning af definitionen på staten Israels territorium. Hun ligger politisk i den bløde midte med sine synspunkter om en to-statsløsning.

»Jeg vil skabe et jødisk hjemland for det jødiske folk. En suveræn og demokratisk stat med en jødisk majoritet. Det skal ske ved, at vi opdeler landet, opgiver nogle af vores rettigheder og etablerer en to-statsløsning. I denne løsning vil der også være et svar på problemet med de mange palæstinensiske flygtninge, der i så fald kan vende hjem til den palæstinensiske stat,« udtalte hun til Washington Post i januar.

Hendes kritikere har beskyldt hende for at være for uerfaren, men indtil videre har hun ikke rystet på hånden. Hun står fast på Israels ret til at forsvare sig imod Hizbollahs militære angreb.

For få dage siden afviste hun også at indgå en våbenhvile med Hizbollah.

»Hvis det sker, uden at FN-resolutionen 1.559 bliver implementeret (afvæbning af Hizbollah), vil det blot blive opfattet som en sejr for Hizbollah. Det vil bringe os tilbage til dagen før angrebet. Jeg bryder mig ikke om tanken om et land med to forskellige hære, den libanesiske hær og et Hizbollah, som er bevæbnet med langtrækkende missiler. Det er ikke en lille organisation. Det er en velorganiseret hær,« sagde hun til Newsweek i sidste uge.

Hun er gift og har to børn.

pernille.ammitzboell@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.