Militante muslimer på vej til Mellemøsten

Religiøse organisa-tioner i Indonesien rekrutterer selvmordsbombere og andre frivillige til aktioner mod Israel og dets støtter. Samtidig forbereder hæren at deltage i den fredsbevarende styrke.

Chiang Mai

Over 3.000 militante muslimer i Indonesien har meldt sig til at blive sendt til Mellemøsten for at hjælpe Palæstina og Libanon efter de israelske bombardementer, og mere end 200 er allerede blevet sendt af sted »for at ramme israelske mål«.

Trænet til selvmord

De frivillige er blevet trænet i bl.a. selvmordsaktioner, og formålet er at hævne den israelske aggression mod Palæstina og Libanon.

»Vi vil kun ramme vitale interesser for Israel og for de lande, der støtter dem,« siger lederen af Asean Muslim Youth Movement, Suiab Didu, der står bag træningen og udsendelsen.

Militante grupper i Indonesien har tidligere hævdet at have sendt frivillige til forskellige konflikter, men nogle gange har påstandene været overdrevne.

Dog siger en australsk minister, Joe Hockey, at hans regering tager truslen »meget meget alvorligt,« og at de seneste påstande skal undersøges til bunds.

Indonesien er verdens folkerigeste muslimske land, og mens det generelt bliver betragtet som moderat, er der flere ekstreme religiøse bevægelser og partier i landet. Der er også stigende utilfredshed og frustration over de israelske bombardementer og den indonesiske regerings manglende initiativer.

I tusindvis på gaden

Fredag gik i tusindvis af medlemmer af partiet Hizb-ut-Tahrir og Asean Muslim Youth Movement i demonstrationer i byerne Surabaya og Bandung, og de krævede blandt andet, at den indonesiske regering skal foreslå, at USA's vetoret i FN Sikkerhedsråd bliver fjernet.

I Bandung blev demonstrationen også brugt til at rekruttere flere frivillige til Mellemøsten.

Den indonesiske regering har sagt, at den ikke vil forhindre landets borgere i at rejse til Mellemøsten. Regeringen har udtryk forståelse for den frustration, der er blandt muslimer, men man har gjort opmærksom på, at der er andre måder at hjælpe på, f.eks. at give økonomiske bidrag til hjælpeorganisationerne.

Indonesien er samtidig ved at forberede at deltage i en Fredsbevarende FN-styrke i Libanon. Regeringen har understreget, at man ikke ønsker at deltage i en multinational styrke med uklart mandat, der kan risikere at blive draget ind i konflikten. Men man vil gerne stille soldater til rådighed for en fredsbevarende styrke under et FN mandat, når en våbenhvile er forhandlet på plads.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.