Flygtninge strømmer til Beirut

Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med libanesiske familier på flugt fra bomberne. De har mistet flere pårørende, og under flugten i to biler blev de ramt af israelsk ild.

Beirut

I et klasselokale på Prins Shakib Erslan skolen i Beirut har familierne Rannan og Abdallah søgt ly for de seneste døgns hyppige bombeangreb over Libanon. De er 29 personer i alt, inklusive børnene, og må deles om det knapt 40 kvadratmeter store lokale samt otte skumgummimadrasser til at sove på.

Lørdag mistede de to familier et større antal pårørende i det hidtil blodigste enkeltstående angreb i den fem dage lange konflikt, som siden fredag har udviklet sig til åben krig.

Angrebet fandt sted i den sydlige by Marwahin, og ifølge en ledende FN-rådgiver blev »mindst 16 civile« dræbt. Hospitalet i den nærliggende by Tyre oplyste, at det modtog 21 lig, heraf en del børn. De to familier siger, at der er tale om 23 dræbte. Hvor mange af dem, der er deres pårørende, ved de ikke med sikkerhed, bl.a. fordi mange af ligene ikke er genkendelige.

De dræbte flygtede fra Marwahin i to biler ved middagstid, efter at israelerne et par timer forinden havde udsendt en advarsel om at byen snart ville blive udsat for luftangreb. I Marwahins udkant blev de flygtende ramt af israelsk ild, og fotografier fra stedet viser bl.a. forkullede lig af adskillige børn, der ligger spredt ud på jorden ved siden af sandaler og vragrester fra bilerne.

Israelsk militær har efterfølgende meddelt, at dets luftvåben har angrebet et område, »som Hizbollah brugte til at affyre missiler fra.« I meddelelsen beklager man de civile tab, men anklager samtidig Hizbollah for at operere fra områder, som er beboet af civilbefolkningen.

Den 18-årige Maya Abdallahs mor samt fire af hendes søskende var i Marwahin på ferie, da ultimatummet kom. Søndag formiddag fik hun vished for, at en bror og en søster er i live, men moderen og en femårig bror samt en søster på 12 ved hun intet om.

Hendes far tog lørdag til Tyre for at få oplysninger om sin familie, men har foreløbig kun fundet sine to børn i live. Samtidig søgte Maya Abdallah og hendes øvrige fem søskende tilflugt på Prins Shakib Erslan skolen. De bor i Bir Hassan, en af Beiruts sydlige forstæder, som siden onsdag har været udsat for heftige, israelske luftangreb.

»Vi tør ikke blive boende længere,« siger Maya Abdallah, og pludselig knækker hendes stemme over. Så vender hun hovedet bort og siger ikke mere.

De israelske angreb begyndte onsdag, og fredag havde de udviklet sig til åben krig i den sydlige del af landet samt i Beiruts fattige, sydlige forstæder, kendt som Dahiya, hvis shiamuslimske indbyggere udgør Hizbollahs mest loyale støtter.

Titusinder af flygtninge er siden fredag strømmet til Beirut for at søge beskyttelse mod bombeangrebene fra Israel. De seneste officielle opgørelse fra det libanesiske socialministerium er fra lørdag ved midnatstid og lød på 24.000, men nye angreb lørdag nat og søndag efter Hizbollahs angreb på Haifa har betydet en kraftig stigning.

Flygtningene henvises til Beiruts skoler, og ifølge Bassem Chit fra for Foreningen for Forandring er hjælpen 100 pct. baseret på frivillige organisationer.

»Regeringen gør intet. Absolut intet. Det hele er kaotisk og uden koordinering, og flygtningene mangler alt. Mad, tæpper, madrasser, medicin, bleer, babymælk - alt,« siger han.

På nogle skoler har den libanesiske hær dog delt mad ud - bl.a. lørdag på Prins Shakib Erslan skolen, men da maden nåede frem, var antallet af nye flygtninge allerede fordoblet, så der kun var mad til halvdelen. Det resulterede i voldsomme skænderier og slagsmål, fortæller en ung mand, som ikke vil have sit navn i avisen.

Søndag bredte de israelske angreb sig ud over landet.

Benzinstationer, veje og den sidste bro på hovedvejen til Damaskus, hovedfærdselsåren ud af landet, blev bombet, ligesom havnene i Tripoli, de kristne byer Jounieh og Amsheet samt Beirut, hvis vartegn, fyret ved havnefronten, blev ramt.

Med jævne mellemrum genlød Beirut i løbet af søndagen af eksplosioner, og byen var mere end almindeligt søndagstom. Hizbollahs hovedkvarter, der også er hjem for bevægelsens leder, Hassan Nasrallah, blev angrebet for fjerde gang, og ifølge den libanesiske tv-station, New TV, er bydelen efterhånden jævnet med jorden. Ifølge libanesisk politi var antallet af dræbte og sårede søndag nået op på henholdsvis 92 og 250, de fleste civile.

»Vi betaler en høj pris for Hizbollahs tilfangetagelse af to israelske soldater,« siger 23-årige Ghassan Shahin. Da vi møder ham, er det to timer siden, han og familien forlod deres hjem i Marijeh nær lufthavnen, som er blevet bombet hver dag siden onsdag. Nu har de fået tildelt en soveplads på gulvet i et køkken på Ras Nabah skolen i Beiruts centrum. Bortset fra en smule tøj samt faderens medicin og iltflaske har de intet med sig.

»Ingen af os har sovet i nat,« fortæller Ghassans far, der lider af rygerlunger og derfor må have hjælp fra ilt-apparatet til at trække vejret. Så fortæller han, hvordan deres ejendom ryster i sin grundvold, når bomberne falder tæt på.

Imod Hizbollah

»Når man ligger og venter på, hvor den næste mon falder, er det svært at sove,« siger han.

De fleste af Libanons shiamuslimer - som udgør den største religiøse gruppe i landet - støtter Hizbollah. Men ikke Ghassan. Han mener, at Libanon bør leve i fred med sine naboer, og at det var forkert at angribe Israel.

»Men nu er det sket, og så må vi stå sammen imod fjenden,« siger han. Det er den holdning, man møde fra mange libanesere, uanset deres etniske, religiøse eller sekteriske baggrund.

»Der er ingen vej tilbage nu. Hizbollah kan hverken sende de to kidnappede soldater tilbage eller nedlægge sine våben. Jeg hører til Hizbollahs kritikere, men hvis de nedlægger våbnene, hvem skal så beskytte os mod israelerne?«

eva.plesner@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.