Mindre is åbner arktisk spisekammer

Isen i Arktis smelter med rekordfart. Nye satellitmålinger viser, at stort set alle gletsjere i Arktis smelter som aldrig før.

Mellem 27 cm og godt en meter er gletsjerne i Arktis de seneste 10 år blevet tyndere - om året.

Grønlands indlandsis er heller aldrig smeltet så kraftigt som i de seneste tre-fire år. Beregninger fra nogle af verdens førende isforskere har vist, at der i de senere år har været et samlet, årligt tab af is fra Grønland på mellem 105 og 230 kubikkilometer - og at tabet har været voksende de seneste år.

Samtidig er omfanget af havisen omkring Nordpolen i dag 35-40 pct. mindre, end det var omkring 1980.

Det faktum, at isen skrumper, bliver som regel fremstillet som et stort problem i forhold til klimaet, dyrelivet og miljøet. Og det er uden tvivl rigtigt, at mindre is giver problemer for isbjørne og hvalrosser samt det øvrige dyre- og planteliv. Men samtidig glæder rigtigt mange indbyggere i Arktis sig over nye muligheder for erhvervsliv, turisme, og skibsfart.

Gletsjerne skrumper


Klimaforsker Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory i Los Alamos, New Mexico, USA, har ved hjælp af satellitfotos beregnet, hvor meget gletsjerne i det arktiske område er skrumpet de seneste 10 år.

Med enkelte undtagelser er billedet entydigt:

»Gletsjerne i Grønland og Island samt i det nordvestlige USA og Canada mister mest. I Island er gletsjerne skrumpet med godt en meter, mens tabet i Grønland er på knap en meter om året, og i USA og Canada er det cirka det samme,« forklarer Sebastian Mernild.

I Alaska er gletsjerne i gennemsnit kun blevet omkring 70 cm mindre om året, mens de store isformationer på Svalbard nord for Norge er sluppet med et tab på knap en halv meter om året. Tabet har været mindst i arktisk Canada, hvor der blot er forsvundet omkring 27 cm om året.

Tallene stammer fra satellitmålinger på 59 konkrete gletsjere. Der findes et sted mellem 300.000 og 400.000 mindre gletsjere i verden, som er langt mere følsomme over for ændringer af klimaet end store iskapper som i Grønland og på Antarktis.

Nyt land dukker frem


Afsmeltningen af gletsjerne er så voldsom, at smeltevandet vil kunne bidrage med ca. 22 cm til den havvandstandsstigning, der frem til 2100 ventes at blive på et sted mellem 1 og 1,9 m på hele kloden.

Hvis indlandsisen i Grønland smelter helt - hvilket anses for usandsynligt - vil havet stige med omkring syv meter.

Opdaterede kort over Grønland er begyndt at vise, at nye områder dukker frem, i takt med at indlandsisen trækker sig tilbage, og at gletsjerne smelter. Det gør det muligt at udvide sæsonen for bore- og gravearbejde, ligesom det åbner muligheder for at undersøge nye områder, der hidtil har været dækket af is.

Ude i havet betyder den kraftige reduktion af havisen, at risikoen for kollision med gigantiske isbjerge er blevet markant mindre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.