International

Gudsfornægtere bliver forfulgt

Ny rapport kortlægger, hvor farligt det er at være religionsskeptiker.

Egyptiske Alber Saber pryder forsiden af den nye IHEU-rapport om forfølgelse af ateister. Foto: International Humanist and Ethical Union (IHEU)

Los Angeles

Fritænkere, der afviser eksistensen af en personlig gud eller et højere styrende princip, har svære vilkår i adskillige lande.

Det fastslår en ny rapport fra International Humanist and Ethical Union (IHEU), som især påpeger, at det hårdt at være ateist i en række islamiske lande.

Dødsstraf i syv lande

I mindst syv lande kan vantro nemlig straffes med dødsstraf, hedder det i rapporten ”Freedom of Thought 2012”.

Det drejer sig om Afghanistan, Saudi-Arabien, Pakistan, Iran, Sudan, Mauretanien og Maldiverne.

IHEU skriver, at der ikke er registreret dødsdomme for ateisme på det seneste, men gudsfornægtere chikaneres ofte med andre tiltaler.

Ateister chikaneres med lovgivning

Læs mere

Læs hele rapporten fra IHEU her (eksternt link)

I en lang række lande er offentliggørelse af ateistiske og diverse humanistiske holdninger om religion nemlig helt forbudt eller underlagt strenge regulativer, som vedrører blasfemi.

Det gælder blandt andet lande som Egypten, Indonesien, Kuwait, Jordan, Bagladesh og Malaysia.

Her kan man eksempelvis nægtes skolegang, job, ægteskab, udenlandsrejser med mere, hvis man ikke i sine identifikationspapirer registrerer sig som tilhørende en af de accepterede trosretninger.

IHEU har gennemgået lovgivningen på området i 60 lande og fremdraget en række toneangivende diskriminationssager i de enkelte lande.

Samlet oversigt

Rapportens forside prydes eksempelvis af Alber Saber, som blev arresteret i Egypten tidligere på året for at have kritiseret islam og fremført ateistiske synspunkter på Facebook.

Han venter netop nu på en strafudmåling i forbindelse med sin ”forbrydelse”.

Professor Heiner Bielefeldt, som er FN's særlige repræsentant for religionsfrihed, glæder sig i rapportens indledning over, at der for første gang er udarbejdet en samlet redegørelse om diskrimination af ateister på verdensplan.

Han pointerer, at der flere steder er en manglende bevidsthed om, at religions- og trosfrihed som en universel menneskeret også omfatter ateister.

Ateister som outsidere

I Grækenland og Rusland påpeger IHEU, at den ortodokse kirke i nyder en omfattende beskyttelse mod kritik.

Selvom religions- og ytringsfrihed er beskyttet i USA forklarer rapporten endvidere, at der mange steder i Guds eget land hersker en social og politisk atmosfære, som kan få ”ateister og andre ikke-religiøse til at føle sig mindre amerikanske eller ikke-amerikanske.”

Syv delstater har ifølge IHEU love, som kan forhindre ateister i at besætte offentlige stillinger, mens én stat, Arkansas, har en lov, som nægter ateister i at vidne i retten.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her