Britisk presse kritiseres for telefonaflytning
Den britiske presse er kommet under beskydning i hjemlandet. Pressen arbejdsmetoder er til debat, efter at den aflyttede Prins Charles og andre prominente personer fra den britiske offentlighed.
Den britiske presse, der i forvejen ikke har det allerbedst ry, kritiseres nu i hjemlandet for sine arbejdsmetoder.
Kritikken kommer ovenpå afsløringerne af, at den royale redaktør på tabloidavisen News of the World var involveret i aflytninger af Prins Charles' hjem, Clarence House.
Beskydningen af pressens nøglehulsjournalistik kommer også fra egne geledder.
Således mener den tidligere redaktør af "Daily Mirror", David Banks, at pressen er blevet mere rå i dens metoder indenfor de sidste ti år. Til avisen "The Independent" siger han:
"Jeg ville aldrig have stået for telefonaflytning i min tid. Spillet har forandret sig og folk er blevet lidt mere grove."
Staten problemet
Det er dog ikke alle af pressens mænd, der kan se et problem i News of the Worlds aflytning af kongelige mobiltelefoner.
For eksempel peger Bill Hagerty, redaktør af "British Journalism Review", på, at selve staten skal kigges efter i kortene i stedet for at lure på pressens metoder.
"Hvis du virkelig vil undersøge telefon-aflytning og privatliv og uetisk opførsel, så skulle folk kigge på staten, før de kigger på aviserne."
Forholdet fortsætter
Til trods for kritikken mod den britiske presse, så vil det næppe betyde, at de kongelige smækker døren i for næsen af næsvise journalister.
Pressen i almindelighed og tabloidpressen i særdeleshed lever af at omtale de royale personer, og dén omtale er også med til at holde liv i de kongelige.
"De kongelige skal ses for at være vigtige for riget, og de skal dækkes. Sådan fungerer det. Det vil fortsætte som hidtil, fordi de kongelige har ligeså meget brug for medierne, som medierne har brug for de kongelige, siger David Banks, tidligere redaktør på "Daily Mirror."
christian.brinck@jp.dk