Unicef: To millioner børn ville kunne reddes

Basale sundhedsydelser i verdens fattigste lande ville kunne redde to millioner børneliv årligt, siger Unicef.

Både lungebetændelse og diarré er sygdomme, der er nemme at forebygge og behandle. Alligevel dør over to millioner børn hvert år af de to sygdomme tilsammen - næsten 90 procent af dem i det sydlige Asien og i landene syd for Sahara i Afrika.

Det viser den nye Unicef-rapport "Tackling the deadliest diseases for the world’s poorest children", som samtidig slår fast, at der er et kæmpe potentiale i at øge indsatsen over for de to sygdomme - netop fordi de er så nemme at forebygge og behandle.

Hvis de 75 lande, der har højest børnedødelighed i verden, tilbød basale sundhedsydelser til alle børn under fem år - rig som fattig - så ville over to millioner børns liv kunne reddes hvert år.

Det vil sige vaccinationer, mulighed for at vaske hænder med sæbe, adgang til rent drikkevand, antibiotika og behandling mod diarré. En større indsats ville samtidig mindske det store gab, der er mellem rig og fattig, når det gælder børnedødelighed.

- Det er altid de mest udsatte børn, der bliver hårdest ramt. De er ofte i forvejen fejl- eller underernærede, når de bliver ramt af sygdomme som diarré og lungebetændelse og har ikke noget at stå imod med, siger Steen M. Andersen fra Unicef Danmark.

- Men hvis de på trods af fattigdom er blevet vaccinerede og kan drikke rent vand, så er vi allerede meget langt i forebyggelsen, tilføjer han.

I dag er det under en tredjedel af børnene i udviklingslandene, der får antibiotika mod lungebetændelse, og kun en tredjedel får den salt-sukker-blanding, der kan redde deres liv under diarré.

Samtidig er det under 40 procent af alle babyer under seks måneder, der bliver ammet - på trods af, at det er den billigste og bedste måde at forebygge sygdomme.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen